Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Природно из Србије

 

Мини сајам пољопривреде у Смедереву као завршница кампање Природно из Србије.

Пре месец дана у Смедереву је почела кампања Природно из Србије. У протеклих месец дана представници Министраства за пољопривреду, водопривреду и шумарство посетили су домаћинства у смедеревском атару.
Као својеврсна завршница кампање у Смедереву је у четвртак отворен мини сајам пољопривреде. Више од 20м пољопривредника представило је  своје производе Министар пољопривреде, Саша Драгин каже да очекује да ће српска пољопривреда ове године оствари извоз вредан три милијарде долара.
"У 2009. години забележили смо рекордан извоз од две милијарде долара и рекордан суфицит од 650 милиона долара. За првих шест месеци ове године, тај резултат је пребачен за 25 одсто", казао је Драгин у Смедереву где је присуствовао изложби пољопривредних произвођача подунавског краја у оквиру кампање "Природно из Србије".
Протекла година, како је рекао, показала је да је пољопривреда убедљиво најјача економска грана, а Србија ће ове године од извоза аграра добити "милијарду зарађених, а не позајмљених долара, која ће ући у наше село и покренути економију".
- Само првог дана на сајму у Москви чак 79 уговора о извозу српских производа на руско тржиште је потписано - изнео је податак у разговору са пољопривредницима министар Драгин. Он је рекао и да отварање граница није баук и претња за пољопривреднике, “јер су наши производи супериорни и извозимо више него што увозимо”.
- Ова кампања треба да покаже све вас који мукотрпно радите на својим њивама, у воћњацима, виноградима, у шталама, на који начин се прави та квалитетна храна, да покаже и зашто је бољи овај парадајз из околине Смедерева од оног воденог, без укуса и мириса који увозимо - казао је Драгин, подсећајући их да полако припремају документацију за сваки чокот винограда и сваку сертификовану садницу за које ће држава, до површине од 10 хектара, да плати 100 одсто вредности
Он је нагласио и да је јако важно да Министарство пољопривреде у ребалансу буџета за ову годину добије тражени износ за подстицај у сточарству.
О значају кампање и настојањима локалне самоуправе да помогне  ратарима, повртарима, воћарима и сточарима говорио је Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева.
Са произвођачима су том приликом разговарали и Жељко Радошевић државни секретар Министратсва пољопривреде, др Јасна Аврамовић заменик градоначелника, Бранче Стојановић председник Скупштине града Смедерева и други представници локалне самоуправе.