Смедерево апсолутни шампион Србије у примени еЗУП-а Косидба на Плавинцу – поново оборен рекорд Потписан споразум о братимљењу Смедерева и Тангшана Обележена 77. годишњица Петојунске трагедије Рехабилитација Коларске улице


Програм у знаку Миланског едикта

У Центру за културу Смедерево у среду увече је организован програм обележавања 1.700 година од доношења Миланског едикта.

 

У оквиру обележавања овог значајног датума у историји хришћанства, у Галерији Центра за Културу је отворена изложба студената Академије за рестаурацију и консервацију Српске православне цркве, а потом је уследило предавање проф.др Владе Станковића на тему „Константин Велики и Цариград: Настанак хришћанске престонице".

 

На отварању изложбе, окупљенима се обратила Данијела Милошевић, уредник научно-образовног програма у Центру за културу, као и директорка Музеја Татјана Гачпар, а испред Академије за рестаурацију и консервацију СПЦ, јереј др Жељко Ђурић, који је и отворио изложбу.

 

Професор Филозофског факултета у Београду др Влада Станковић је присутнима приближио идеје Константина Великог, провео их кроз настајање нове престонице и  указао на утицај који је Цариград имао на стварање престоних градова стотинама година касније.

 

Предавање је завршено живом дискусијом, а изложба ће бити отворена до краја јуна.