Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Пројекат Тврђава театра

Из фондова ЕУ одобрено 118.000 евра за пројекат  “Драмска едукација за интеркултурално учење”
 
Позоришни фестивал Тврђава театар је, заједно са партнерима из Србије  и Европе, почетком године аплицирао према партнерском ЕУ пројекту  “Support to Civil Society” са заједничким пројектом “Драмска едукација за интеркултурално учење” То је програм обуке намењен наставницима и педагозима који раде у школама и драмским групама са децом и младима, како да примене драмске технике за развијање толеранције међу младима.
Циљ пројекта је да се унапреди култура дијалога међу младима, да се развије њихово разумевање различитости и узајамна толеранција, како насиље међу младима не би било најчешћи одговор на конфликтне ситуације.
Циљ је такође да пружимо стручну подршку драмским педагозима, који тешко налазе теоријски и практични ослонац за свој рад, који би им помогао да развију и унапреде своју педагошку праксу.
У пројекту, осим Тврђаве театра, учествују и драмски педагози из Београда, Зрењанина и Ниша, и експерти из Дрездена (Немачка) и Коркасона и Марсеја (Француска).
Програм би укупно трајао 12 месеци (октобар 2011. - октобар 2012), и обухватио би 4 (четири) радионице које би се одржале у Смедереву као регионалном центру пројекта.
Планирано је да се Четврта – завршна радионица – одржи  у оквиру фестивала Тврђава театар у августу 2012. године, где ће се сусрести представници свих група из Србије (Београд, Зрењанин, Ниш) и иностранства (Француска, Немачка). На овој радионици предвиђено је присуство младих чланова драмских група који ће радити на развоју уличне позоришне представе са редитељима из Француске и Србије. Представа, која ће имати за тему толеранцију медју младима, биће премијерно изведена као део пратећег програма фестивала Тврђава театар.
И оно што је најважније, за реализацију пројекта одобрено нам је 118 000 евра из ЕУ фондова. Ово представља добар пример како фестивал Тврђава театар стратешки и дугорочно планира активности које су усмерене ка томе да дух и обичаји Фестивала почну да живе и изван стриктно зацртаних датума - сазнајемо од директора фестивала Драгољуба Мартића.