Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Прва дечија органска башта у Србији

Деца и васпитачи Предшколске установе "Наша радост" у Смедереву одгајили су прву туру органског поврћа, које се користи у исхрани малишана.

 

Узгој биљака на органски начин, односно органска производња поврћа за исхрану почела је у марту ове године, подсетила је директорка ПУ „Наша радост", Мирјана Ћосић.

 

"Све је кренуло од здравог приступа животу и од одговорности према деци. Најпре смо почели да из јеловника деце избацујемо неке ствару, пре свега слаткише и грицкалице. Затим смо дошли на идеју да сами производимо, да користимо оно што произведемо, уз претходну едукацију нас самих, деце и одраслих", рекла је директорка.

 

Она је додала да су у читав процес били укључени заинтересовани родитељи, као и Економско-трговинска школа, која има смер за пољопривреду.

 

"Они су нам узорали земљу, а са њиховим газдинством желимо да се повежемо, да они шаљу ђаке- волонтере. Један од родитеља, који је уједно и консултант пројекта, поклонио је органско семе и сертификовану земљу. Институт за ратарство и повртарство из Смедеревске Паланке обезбедио је пројекту преостало семе, а месна заједница је помогла око материјала за расадне сандуке", казала је Ћосић.

 

Америчка хуманитарна организација Church World Service (CWS), помогла је органску производњу у финансијском износу од 500.000,00 динара и надгледа развој пројекта.

 

Ова организација, са којом Предшколска установа из Смедерева успешно сарађује већ четири године, у области инклузије и едукације васпитача и родитеља, била је присутна и у првим корацима органске баште, а недавно је одобрила и наставак пројекта "Срећно семе - органска башта".

 

"CWS ће финансирати наставак пројекта у виду изградње пластеника, како би се деци омогућила здравија исхрана током целе године у објектима ПУ Наша радост", рекла је Ћосић и поручила да је, осим органске исхране, планирана едукација деце и одраслих у циљу подизања свести о здравом животу и начину исхране.

 

Пројекат је подржан од Града Смедерева, а сваки корак у његовој реализацији, будно прати градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

  

У наставку ове „здраве приче" преносимо део репортаже из часописа „Живети здравије", коју потписује главни уредник Горан Којић:

 

"У свету је почело пре неколико година: пројекти у којима ученици основних школа на запуштеним школским теренима гаје органско поврће, које се затим користи у школској кухињи. А сада, ево, нешто слично и код нас - деца и васпитачи предшколске установе „Наша радост" из Смедерева одгајили су сами прву туру органског поврћа, коју ће у сласт појести. Да ли је ово почетак једне сасвим другачије стварности?

 

Деца у предшколској установи "Наша радост" дала су свој допринос у стварању прве дечије органске баште у нашој земљи. Деца можда нису ни свесна значаја онога у чему учествују, да су учесници и креатори можда и историјског пројекта за Србију, којем ће се дивити поколења која долазе.

 

Јер, ако, драги читаоче, верујеш у органску будућност Србије, онда ту органску будућност чине они најмлађи. А ако, дакле, ти најмлађи још у вртићу уче како се узгаја органска храна, па уз то имају и праксу у којој се и сами опробавају у улози (малих) органских вртлара, онда ту не може бити речи ни о чему другом, него о будућности која је почела.

 

Дивно је видети то мноштво малих, нежних руку, како се гурају око саксија, ни не хајући што им се земља лепи између прстију, завлачи под нокте... А њима, углавном градској деци, то зачудо није нимало мрско. Напротив, све им је то веома занимљиво, они стварају нешто што ће, тако је договорено, и тако ће и бити, и сами моћи да једу...

 

Та деца која су сада у вртићима, а коју већина сматра потпуно изгубљеном за било какве акције у природи, јер су већ као тако мали проглашени технолошким зависницима, заправо обожавају да буду део нечег сасвим супротног,  део - Природе. Само, та им се прилика ретко пружа. У „Нашој радости" им се пружила...

 

Требало је видети њихова лица (забележена фотографијама) када су (коначно) дочекали да пробају своје прве органске плодове, ротквице. Наравно, већина је мислила да ће те лепе ротквице бити слатког укуса, јер су црвене и личиле су им на јагоде. Били су изненађени њиховим љуткастим укусом, али су их сви пробали и ипак уживали у плодовима свог труда.

 

Од чега је све кренуло...

 

„Кренуло је од здравог приступа животу и од одговорности према деци, хтели смо да едукујемо родитеље, па децу, али смо закључили да је лакши обрнути пут. Најпре смо почели да из јеловника деце избацујемо неке ствари, пре свега слаткише и грицкалице, да родитељима сугеришемо да раде исто то, држали трибине са предавањима гостујућих предавача, али и нашег нутриционисте, али је одјек био мали... А затим смо дошли на идеју да кренемо овако, да сами производимо, да користимо оно што производимо, да користимо комплетно окружење које имамо, енергију земље, биодинамичку енергију биљака, да користимо све наше потенцијале и потенцијале енергије око нас и да креирамо своју башту", прича о овом фантастичном пројекту његов идејни творац и инспиратор, директорка Предшколске установе „Наша радост", Мирјана Ћосић.

 

На крају, питао сам директорку да ли је заиста свесна значаја пројекта на чијем је челу, значаја његовог успеха, а она каже: „Врло сам свесна и схватам то као свој велики задатак".

 

Васпитачи, наставници, и на вас је ред. Донатори и спонзори, крените и ка другим вртићима и школама!"

 

(Објављено у 50. броју часописа "Здравији живот", аутор и главни уредник Горан Којић)

 

Поштовани, предлажемо да посетите и следећи линк, како би погледали прилог за емисију „Енергија на паметан начин", снимљен у вртићу Пчелица ПУ „Наша радост" у Смедереву:

 

http://www.youtube.com/watch?v=Nrv0mJXKWzk