Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Прва српска награда Дини Чолић

Награду „Бранислав Мане Шакић", која се 16. пут додељује за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, уручена је у суботу у Народној библиотеци Смедерево, телевизијском новинару и водитељу, Дини Чолић (РТС), "за целокупан радни допринос", образложио је жири.

 

"Ово је прва српска награда коју сам добила. Велика ми је част што сам добитник ове престижне награде која долази од колега. Отац наше нације, свети Симеон Мироточиви је рекао да народ који изгуби веру, земљу и језик, више не постоји. Ово је младима аманет да сачувају Србију", рекла је Чолић приликом доделе награде.

 

На свом професионалном путу, на који је закорачила још као деветогодишњакиња, бавила се водитељством, новинарством и уређивањем колажних емисија, културно-забавног карактера, на радију и телевизији, током већег дела каријере, где стиче популарност у југословенским оквирима.

 

За свој богати вишедеценијски креативни рад, али и неговање и очување културе говора и језика, добила је награду „Гордана Бонети" и признање „Дама са стилом" Радио Индекса. Ипак, оно чиме је Дина  Чолић најзадовољнија у свом послању је српски псалтир „Молитве на језеру" Светог владике Николаја Велимировића, који је 2010. снимила у издању манастира Рукумија.

 

Желећи да подстакне очување српског језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, 1998. године установљена је награда „Бранислав Мане Шакић", са намером да се додељује за врхунски домет и изузетну професионалност у овом послу.

 

Подсећања ради, ово признање су добили : Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој медијској кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш  (Радио Београд),  Марија Славковић   (Радио Београд),  Душко Марковић  (Радио Београд),  Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић  (Радио Београд), Томислав Богдановић (РТВ Крушевац), Душанка Калањ (Радио телевизија Србије), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (Радио телевизија Србије), Мирослав Војводић (Радио Београд) и Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица).

 

Награда „Бранислав Мане Шакић" је до 2010. године традиционално уручивана 16. октобра, на дан оснивања Радио Смедерева (1972. године), да би након приватизације овог локалног гласила, Фонд преузео целокупну организацију доделе награде, у циљу очувања језика и културе говора у електронским медијима Србије, као и успомене на колегу Бранислава Манета Шакића, истинског заљубљеника у чистоту говора.

 

Значај одличја је утолико већи уколико се зна да је прво и једино те врсте на подручју бивших држава СРЈ и СЦГ, као и Србије, чему у прилог говори и континуитет доделе током протеклих петнаест година. Награду чине плакета и новчани износ.