Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Првенство Србије у знаку Смедереваца

Новица Петровић, стрелац Стрељачке дружине Смедерево апсолутни је шампион  Србије серијском МК пушком у дисциплинама 40 метака лежећи и тростав 3 пута 20 метака.

 

Екипно СД „Смедерево" освојила је прво место у лежећем и друго место у троставу. За екипу „Смедерева" пуцали су: Новица Петровић, Драган Флорић и Боривоје Провчин.

 

Друга екипа из Смедерева која је ове године учествовала на државном првенству је из Стрељачког клуба „Херој Срба" која је заузела пето место у лежећем и шесто место у троставу. За екипу „Херој Србе" пуцали су: Саша Илић, Александар Стевановић и Душан Драгић.

 

Добар пласман у појединачној конкуренцији, поред Новице Петровића, остварили су Никола Симић (Смедерево) и Драган Флорић, пети и шести у лежећем. У троставу међу првих десет био је Боривоје Провчин на осмом месту, док је у троставу био једанаести.

 

Организатори Шампионата Србије били су вредни стрељачки радници Ћуприје, а после овог претпоследњег такмичења у сезони, остало је још само да се пуца дисциплина војничка пушка. Сениорска екипа СД „Смедерево" је шампионска екипа са прошлогодишњег првенства и војничком пушком.

 

Традиционално свака сезона се завршава овом најстаријом српском стрељачком дисциплином војничком пушком - тростав 3 пута 10 метака и 20 метака лежећи. Гађање војничком пушком има традицију дужу од века и по у Србији и највитешкија је дисциплина стрељачког спорта. Високи покровитељи „земаљског гађања" (државног шампионата) овим оружјем биле су све крунисане српске главе, али и председници Влада. После Другог светског рата, председник СФРЈ Тито је шампиону у овој дисциплини даривао златан ручни сат. Ова традиција се, нажалост, угасила и поред неколико покушаја стрељачке организације да је обнови...

 

Након ова два такмичења, од 1. октобра почиње и ваздушна сезона, на нашем новом стрелишту у Смедереву.