Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Први потпредседник Владе Србије отворио фабрику у Смедереву

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић данас је у Смедереву, са председником и генералним директором финске компаније "ПКЦ Гроуп" Мати Хјутиајненом, финским амбасадором Пека Орпаном и градоначелницом Смедерева др Јасном Аврамовић, отворио фабрику за производњу кабловских сетова за комерцијална возила.

 

"Ово је важан дан за Смедерево, веома важан дан за Србију. Пре неколико месеци када смо потписивали прве меморандум у згради Скупштине града Смедерева, долазак ПКЦ-а није најављен као важна и велика вест у Србији. Данас сви виде колико смо погрешили у процени и колико ово јесте битно за целу нашу земљу, за град Смедерево и захвалан сам господину Хјутиајнену и Њ.Е. Орпани што су имали поверења у Србију. Показали смо да Србија може да буде добро место за инвестиције, да у Србији могу увек да пронађу стабилне партнере и оне који држе до своје речи и испуњавају своје обавезе", нагласио је Вучић.

 

Он је рекао да до 7.марта траје конкурс за 300 људи, за који се до сада пријавило 2.000 људи.

 

"Прво су се људи из ПКЦ-а плашили да неће бити довољно људи, кадрова да се пријаве за посао. У Подунавском округу и граду Смедереву је висок проценат незапослености, око 27 посто и то се види по броју пријављених људи. Они су жељни да раде, да својим радом и марљивошћу хоће да зараде новац и обезбеде другачију будућност за себе и своје породице", казао је вицепремијер.

 

"Посебно сам поносан на чињеницу да су људи из ПКЦ-а врло задовољни радом и обуком наших људи већ у Пољској, уверени да ће направити највећу ПКЦ-ову фабрику у читавој Европи. То је за нас велика част и велика обавеза. Србија се неће обрукати и људи које будете запошљавали су способни и вредни, али је потребан систем. Хвала вам што тај систем доводите у Србију и што верујете у нашу земљу", рекао је први потпредседник.

 

Он се захвалио СИЕПИ и градоначелници Смедерева, за коју је рекао да је то њен посао, а посебно финском амбасадору који је "веровао у могућности и стабилност Србије, а за нас је политичка и економска стабилност од кључног значаја, и да очекујемо још много финских инвеститора у нашој земљи."

 

Вучић је изразио очекивање да "једна од најмоћнијих финских компанија дође у ФАП" и нагласио да ће имати сву помоћ од државе, а да ћемо, уз помоћ амбасадора и генералног директора ПКЦ-а, направити много веће и боље резултате.

 

Председник и генералним директором финске компаније "ПКЦ Гроуп" Мати Хјутиајнен рекао је да је та финска компанија донела одлуку да инвестира у Србију након спроведене анализе и честитао српској влади и Смедереву који су допринели да његова компанија дође баш у Србију, која се показала као боља за улагање у односу на конкурентне земље.

 

Он је навео да је данас отворена мала фабрика и да ће проширење капацитета зависити од успешности посла и додао да је циљ да локација у Смедереву постане највећа фабрика те компаније у Европи. Директор је нагласио да је ПКЦ Гроуп фер послодавац, али да  очекује да сви запослени обаве посао и буду задовољни и оценио да се успех било ког ПКЦ постројења заснива на запосленима.

 

Подсетивши да је прва група радника већ била на обуци у Пољској, он је изразио снажно уверење да српски народ има прави став и интегритет који тај посао захтева и затражио да покажу остатку ПКЦ света шта су све у стању да ураде.

 

Амабасадор Финске у Србији Пека Орпана изразио је уверење да ће успех те финске комапније охрабрити и друге инвеститоре из те земље да дођу у Србију и додао да пословно окружење у Финској помно прати развој ПКЦ у Србији и да праве своје анализе.

 

Он је истакао да је Србија земља која је почела преговоре са ЕУ и да је препозната као стабилан и поуздан партнер, а за финске компаније је најважније да осећају да је сигурно да улажу у Србију.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић поручила је да нема лепшег дана за једног градоначелника од данашњег, када је "досањан сан који су Смедеревци сањали 20 година".

 

„Град Смедерево ће свакако дати максималан допринос да се гринфилд инвестиција, изградња хале од 20.000 метара квадратних, заврши у року, да 1.500 Смедереваца добије  свој посао", нагласила је градоначелница, додајући да отварање ове фабрике није могло да буде остварено без подршке Владе и првог потпредседника Александра Вучића, СИЕПЕ, смедеревских јавних предузећа и одборника који су подржали ову инвестицију.

 

Градоначелница се захвалила финској компанији што је Смедерево препознала као добар амбијент и Србију као добро место за инвестирање. Са жељом да оваквих инвестиција што више буде у граду Смедереву, она је затражила подршку Владе и првог потпредседника за многе друге инвестиције, за које је рекла да се налазе "на капији Смедерева".

 

ПКЦ група је водећи светски произвођач и испоручилац електродистрибутивних система највећим светским произвођачима комерцијалних возила, а купци су сви главни светски произвођачи камиона, као и глобални водећи произвођачи трактора, грађевинских машина, лаких и возила за рекреацију.

 

У фабрици у Смедереву, производиће се кабловски системи, односно кабловски сетови, за купце  широм Европе. ПКЦ Гроуп у Смедереву започиње производњу својих производа у постојећем изнајмљеном погону, у првом кварталу 2014, а затим крајем 2014.године у новом, већем, изнајмљеном простору, који ће бити око пет пута већи од постојећег и који треба да помогне компанији да задовољи велику потражњу за својим производима, у најкраћем року.

 

У овом тренутку, фабрика у Смедереву има око 50 запослених на неодређено време, а огласили су потребу за додатних 300 људи за ову годину. План је да до краја 2014.године буде упослено око 350 радника, затим 850 укупно до краја 2015.године и 1.500 запослених до краја 2016.године.

 

На отварању је речено да у случају да посао буде ишао добро у Смедереву, биће размотрено и проширење капацитета и запошљавање и више од 1.500 људи у будућем периоду.

 

Ниво инвестиција у основна средства је процењен на око 8 милиона евра до краја 2016.године.

 

ПКЦ Гроуп Плц. је јавно акционарско друштво, чије су акције листиране на НАСДАQ ОМX Хелсинки. Акционари компаније су јавне институције, финансијске корпорације и и осигуравајуће компаније, и друга правна и физичка лица.

 

Компанија има фабрике на 4 континента, и то у Европи: у Естонији, Финској, Немачкој, Пољској, Русији и сада Србији; у Севереној Америци: у Сједињеним Америчким Државама и Мексику; у Јужној Америци: у Бразилу, и у Азији: у Кини.

 

Компанија је у 2013.години, на глобалном нивоу, остварила нето приход од око 884 милиона Евра, са око 19.000 запослених.

 

Отварању фабрике у Смедереву присуствовао је велики број гостију, републичких и званичника Града Смедерева, као и локалних партнера ПКЦ компаније.