Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Пут ка новим инвестицијама

Град Смедерево је упутио јавни позив свим правним и физичким лицима да пријаве земљиште или објекте које могу да издају заинтересованим инвеститорима.


- На овај начин хтели смо да побољшамо базу података Канцеларије за локални економски развој, као један од корака у низу за привлачење што већег броја потенцијалних инвеститора, заинтересованих за отварање малих и средњих предузећа у Смедереву - изјавила је данас новинарима градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

Она је рекла да се локална самоуправа одлучила на такав корак, након досадашње комуникације са потенцијалним инвеститорима, који су заинтересовани за гринфилд, као и за браунфилд пројекте, а наши приватни предузетници имају доста слободног простора.

- Једна браунфилд инвестиција је већ дошла. Понудили смо слободну халу једног овдашњег предузетника и машине за нову производњу су пре неколико дана оцарињене. У овој конфекцијској производњи биће упослено 40 наших суграђана. Мислимо да је то добар потез локалне самоуправе, да једни другима помогнемо - и приватним предузетницима који имају слободан простор и власницима парцела које су интересантне потенцијалним инвеститорима, али и да инвеститори помогну Смедереву и њеним грађанима - нагласила је градоначелница.

Она је додала да су, до сада, интересовање за земљиште на територији Града Смедерева, како у градским тако и у сеоским месним заједницама, исказали искључиво инострани инвеститори - од француских, немачких до италијанских инвестиционих група.

- Наравно, да би Град Смедерево привукао те инвестиције, претходно морају да се стекну одређени предуслови. Подразумевају се чисти имовинско-правни односи, а оно што Град Смедерево чини посебно занимљивом пословном дестинацијом је близина Дунава и ауто-пута, а нарочито Слободна зона. Оно на чему ће локална самоуправа радити у наредном периоду је стварање нове слободне зоне на површини од 400 хектара, за коју су заинтересовани кинески инвеститори - рекла је др Јасна Аврамовић.

Градоначелница је истакла да локална самоуправа улаже напоре са циљем да у Смедерево дође што више малих и средњих предузећа.

- То је излаз и пут ка просперитету Града Смедерева - оценила је градоначелница и додала да су поједини инвеститори заинтересовани за партнерство у изградњи и стварању индустријских зона.

Она је рекла да ће се све велике инвестиције наћи пред одборницима Скупштине града Смедерева, који ће давати сагласност.

- Оно што је тренутно правно-имовински „чисто“ је девет хектара у индустријској зони, где ће за месец дана почети изградња путне инфраструктуре. Такође, имамо и девет хектара у власништву ЈКП „Зеленило“, са потребним прикључцима за струју, воду и канализацију. Правно-имовински је регулисана парцела у Индустријском парку, као и парцела ЈКП „Водовод“ од три хектара - истакла је градоначелница Смедерева.

Градоначелница је рекла да се интензивно ради на дефинисању правно-имовинских ствари око занимљиве локације код Спортског центра, а за следећу недељу је најавила састанак са представницима НИС-а, у вези са измештањем бензинске станице са ове парцеле.

Она је подсетила да ће, по завршетку Смедеревске јесени, 11. и 12. септембра, бити организована конференција инвеститора из Немачке, Турске и Кувајта, заинтересованих за реализацију пројекта Смедеревске марине, с обзиром да је урађена Студија изводљивости.

Градоначелница је поменула још неколико занимљивих локација у граду, попут Радничког универзитета и неколицине других који ће бити интересантни у наредном периоду - потеза Тржнице и Веслачког клуба, као и ОРА Радинац.