Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Пут културе води у Смедерево

У оквиру Тврђава театра постављена изложба Пут културе-тврђаве на Дунаву


Министарство културе Републике Србије и Директорат европске комисије за проширење Европске уније подржали су изложбу Пут културе - Тврђаве на Дунаву, која је у Смедереву организована у оквиру програма Међународног позоришног фестивала "Тврђава театар".
Изложбену поставку чини 101 коцка састављена од фотографија на којима је представљено седам  тврђава на Дунаву.
"Кроз Дунавску стратегију, кроз европске фондове могуће је наћи пут да се ова наша средњевековна здања, где се баштини српска државност и култура, обнове и тако омогући развој туризма, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић наводећи пример развоја историјског туризма као значајну привредну грану у Европи. "Нисмо седели скрштених руку. Радили смо на пројектовању. Цело Језавско платно има урађене пројекте. У последњих годину дана реновиран је део платна и једна кула, али ту нећемо стати идемо даље, део по део. Морамо наћи подтсицај да ову нашу древну лепотицу обновимо, и не само обновимо него и покажемо туристима и гостима", рекао је Умичевић отварајући изложбу "Пут културе-тврђаве на Дунаву".
...Током Средњег века, на обалама Дунава грађена су бројна утврђења, тврђаве и градови. Иако су одраз војне архитектуре, тврђаве нису имале само одбрамбену функцију, већ је требало и да фасцинирају противника. По својим облицима и димензијама оне су често биле симбол и отелотворење снаге, моћи, благостања и напретка. Подигнуте на пажљиво одабраним местима, од изузетног стратешког значаја, оне и данас побуђују наше дивљење. Драгоцене и изузетне по својој природи тврђаве умногоме увећавају лепоту пејзажа и што је још важније доприносе идентитету локалних заједница које су чврсто везане за своје културно наслеђе. Изложба "Пут културе-тврђаве на Дунаву" у Србији представља седам тврђава : Бач, Петроварадин, Београдскуз тврђаву, Тврђаву у Смедереву, Рам, Голубац и Фетислам на Дунаву, које чине јединствени спој културолошких разлика, каже се између осталог у каталогу изложбе.