Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Путевима Карађорђа кроз Смедерево

 
 
Осмишљена заједничка туристичка понуда Смедерева, Смедеревске Паланке, Велике Плане и Тополе.
 
   Сарадња  градова нашег округа у области туризма и заједничког   наступа према дијаспори. нацрт плана о заједничком деловању, израда заједничког каталога са турситичком понудом под радним називом  ''Путевима Карађорђа" биле су теме састанка којем су присуствовали Бојан Теофиловић,помоћнк градоначелника за локалну самоуправу града Смедерева и представници Канацеларије за дијаспору и Туристичких организација града Смедерева и општина Смедеревска Паланка, Валика Плана и Топола. Разматран је и план за дочек делегације културно - уметничких друштава из   Словеније, приликом значајних  манифестација, као што су Смедеревска јесен, Опленачка берба и посета Тополи и Покајници у  Великој Плани.

Према речима Драгише Јовановића, координатора  Канцеларије за дијаспору и заменика председника Управног одбора Туристичке организације града Смедерва, заједнички циљ сарадње је формирање квалитетне туристичке понуде овог региона и израда репрезентативног каталога .

Борислав Јанковић, председник Савеза културно-уметничких  друштава «Бранко Радичевић» из Марибора, потврдио је да у Словенији постоји велико интересовање за организоване посете Србији и нашем крају. Тако да осмишљена туристичка понуда "Путевима Карађорђа" која предвиђ посете Смедереву, Смедеревској Паланци, Великој Плани и Тополи, представља пун погодак. Из културне и туристичке сарадње, показало се, врло рзо проистекну и значајни привредни контакти, тако да су се присутни сложили да ће предстојећа сарадња Словеније и Србије бити на обострану корист. Мариборци ће се Смедеревцима представити врло брзо на "Смедеревској јесени", када ће у програму манифестациоје наступити фолклорни ансамбл КУД-а Бранко Радичевић из марибора.
Словенци су такође заинтересовани за сеоске манифестације нашег краја као што су Пастирски даниу у Липама, бројне манифестације посвећене воћу и вину по којма је Смедерево познато. Гостима су представљене и друге манифестације као што су паланачки Крстовдански вашар крајем септемра, Опленачка берба у октобру, посета задужбини краља Петра првог, обилазак Карађорђевог града са Црквом и Конаком, Музеја и Винарије краља Петра. Представници Велике Плане подсетили су на манифестацију Вождови дани, обилазак Етно села Моравски конаци, манастира копорин, Радовањског луга и других интересантних дестинација.
У Смедереву су такође незаобилазне манифестације Нушићеви дани, Смедеревска песничка јесен,  управо завршени позоришни фестивал Тврђава театар и предстојећа Смедеревска јесен, сложили су се присутни.
 
Часлав Илић, вд директора Туристичке организације града Смедерева информисао је госте из Словеније да су први контакти о туристичкој сарадњи Словеније и Србије постигнути на недавно одржаном Сајму туризма у Љубљани на којем је Смедерво имало запажен наступ. Такође је истакао да град Смедерево подржава идеју о формирању регионалне понуде за екскурзије.
                                                                                                                   Снежана Илић