Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


РЕКУЛТИВАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ У ГОДОМИНСКОМ ПОЉУ

Град Смедерево и конзорцијум ПОРР – МИЛЛЕНИУМ ТЕАМ потписали су данас Уговор о извођењу радова на санацији, затварању и рекултивацији депоније комуналног отпада „Годоминско поље“ Смедерево, у вредности од 240 милиона динара.

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић и заступник конзорцијума ПОРР – МИЛЛЕНИУМ ТЕАМ, Бобан Величковић потписали су данас Уговор о извођењу радова на санацији, затварању и рекултивацији депоније комуналног отпада „Годоминско поље“ Смедерево. Инвестиција је вредна 240 милиона динара, а за прву фазу средства у износу од 73 милиона динара обезбедило је Министарство за заштиту животне средине.

- Санација, затварање и рекултивација садашње депоније у Годоминском пољу један је од виталних приоритета локалне самоуправе, због решавања вишегодишњег проблама града, али и због заштите животне средине, нарочито старог корита Језаве. Смедерево је на корак до уласка у стратешко партнерство, а када успоставимо добар систем са рекултивацијом и изградњом нове депоније, Смедерево ће системски решити проблем изношења и депоновања смећа - нагласила је градоначелница.

Она је додала да ће на тај начин бити решен и проблем малих депонија које се јављају, а у систем изношења смећа биће укључене и све сеоске месне заједнице.

Др Јасна Аврамовић је истакла да је инвестиција вредна 240 милиона динара, а да се сада ради прва фаза у износу од 73 милиона динара, за коју је средства определило Министарство за заштиту животне средине.

Представник извођача, Бобан Величковић, исказао је задовољство што је ова компанија добила прилику да уради посао и изразио наду да ће послове завршити на време и на тај начин отворити врата за неке друге облике сарадње са Смедеревом.

- Наша компанија је веома заинтересована за рад на овом подручју и надам се да ће то бити на обострано задовољство - рекао је Величковић.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић изразио је очекивање да ће прва фаза посла бити успешно завршена и што је још важније да ће се наставити са другом и трећом фазом.

- Претпостављам да ћемо имати и даље помоћ Министарства за животну средину, практично, од нове Владе, што неће утицати на нашу одлуку да уклонимо не депонију, него једно велико сметлиште и да, уз квалитетну рекултивацију, добијемо нешто што више неће бити еколошки проблем Смедерева - рекао је Стојановић.

Члан Градског већа, укључен у овај пројекат од самог почетка, др Иван Стевановић је рекао да "Смедерево данас добија један значајан део у слагалици која се зове унапређење праксе управљања комуналним чврстим отпадом у Смедереву".

- Паралелно радимо и на организовању управљања отпадом и у свим сеоским месним заједницама, успостављању стратешког партнерства и на вишедеценијском проблему затварања сметлишта у Годоминском пољу, који представља велики еколошки проблем и утиче на све сегменте животне средине.

Такође, Стевановић се захвалио Министарству које је имало слуха за велики проблем историјског загађења у Смедереву и обезбедило новац за прву фазу. Он је до краја године најавио рекултивацију још једног сметлишта - Дугог поља у Радинцу и додао да је Министарство обезбедило 24 милиона динара за израду главног пројекта.

Данашњем потписивању Уговора о извођењу радова на санацији, затварању и рекултивацији депоније комуналног отпада „Годоминско поље“ Смедерево, присуствовао је и заменик градоначелника Смедерева, Бојан Теофиловић.