Град поклонио нова возила Дому здравља у Смедереву Светосавска академија – у славу духовног родитеља српског народа Светосавско дружење основаца са песником Следе Савине путоказе и граде литерарну традицију у Смедереву Светосавски концерт Ансамбла народних игара и песама Смедерево


Расте број новорођених у Смедереву

Број новорођених на територији Смедерева, од прошле године, бележи благи раст.

 

Први пут у последњих десет година, број беба рођених у Смедереву у 2012. години, бележи пораст. Прошле године је рођено нешто више од 1.200 беба, што је за 70 „малих људи" више у односу на претходну годину.

 

Оно што је мање важно је пол новорођених, али се бележи као статистички податак, па је што се Смедерева тиче, број новорођених на страни дечака, којих је у просеку 51 одсто према 49 процената девојчица.

 

Само у 2013. години, до 19. јула, рођено је 546 беба, што је податак који је потврђује тезу да је реч о позитивном тренду, који је готово идентичан прошлогодишњим показатељима.

 

Према подацима Републичког завода за статистику, 2008. године у Смедереву је рођено 947 беба, док је тај број четири године касније, био увећан за око 90 новорођених.

 

Матична служба у Смедереву у прошлој години је имала 1.570 уписа, а само до јула 2013. године већ 711 уписа у матичну књигу. 

 

Подсећамо да се у матичне књиге уписују и деца наших људи, рођена у иностранству, а у претходном периоду су уписивана и лица са простора бивших југословенских република, која су у међувремену стекла држављанство Републике Србије.

 

Град Смедерево улаже напоре да поспеши наталитет и повећа стопу природног прираштаја.