Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Реализован пројекат конзервације и презентације сакралног комплекса у Тврђави

Пројекат конзервације и презентације сакралног комплекса у простору Смедеревске тврђаве, реализован је ових дана, потврдио је директор Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву, Верољуб Ранковић.


Прва археолошка истраживања започета су 1981. године, када су и откривени темељи овог сакралног комплекса, кога сачињавају основа трикохалне цркве, као најстарији остаци на локалитету, средњевековна црква из 15. века, џамије из два временска периода и католичка црква.

Пуних тридесет година, темељи су били откривени, време је учинило своје, почели су да се обрушавају зидови и темељи, а самим тим и да се губе, рекао је Ранковић и додао да је, пре три године, Завод донео одлуку да се уради пројекат конзервације и презентације овог комплекса.

„За непуне две године, упорним истраживањем и радом, урађен је пројекат по свим конзерваторским стандардима, добијејене су позитивне оцене свих надлежних комисија и у мају месецу ове године започети су радови богослужењем на разрушеним темељима и то је било прво православно богослужење у тврђави од пада Смедерева под  турску власт, 1459. године“, подсетио је Ранковић.

У току радова, извршена су допунска археолошка истраживања и тада су пронађене две златне минђуше.

„Конзерваторски радови изведени су стручно и квалитетно, презентација је урађена тако да буде препознатљива свака фаза најважнијих детаља“, нагласио је Ранковић и истакао да је акценат на презентацији дат средњевековној цркви, која је сада видљива и препознатљива.

„Урађен је широки откоп и срушен је високи бетонски шахт бунара поред зида цркве, тако да је добијена једна сагледива целина и једна нова туристичка и верска понуда Смедеревске тврђаве“, навео је Ранковић.

Средства за реализацију пројекта обезбедило је Министарство културе и информисања, у износу од 5.000.000 динара и Град Смедерево, у износу од 2.220.000 динара.