Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Регата „РЕКА“ дочекана у Смедереву

Речни еколошки караван, "РЕКА", који је кренуо из подунавског села Стари Бановци 28. јула, боравио је у понедељак у Смедереву, а затим наставио путешествије спајајући Дунав, Тису, Тамиш, Бегеј и Канал ДТД, као и све заљубљенике реке.

 

Око 80 пловила и више од 250 учесника дочекани су по најврелијем дану у години у Смедереву, код заштитног знака града на десној обали Дунава - Смедеревске тврђаве.

 

Регаташи нису крили задовољство дочеком, али и амбијентом средњовековне тврђаве на ушћу Језаве у Дунав.

 

„Први пут учествујем у овој регати, али мислим да ћу наставити са нашим драгим пријатељима ово дружење и наредне године. Нисам баш у цвету младости, али можемо то издржати. Јако нам се свиђа и дружење и дочек у сваком месту где пристајемо", рекла је Ратка Слијепчевић Станић.

 

Било је и оних који немају реку поред места у којима живе, попут Братислава Бошковића из Младеновца, али Браца има чамац, па је чест гост Смедерева, Ковина..

 

Зоран Кузманов је стари регаташ, учествује већ девети пут на регатама, углавном у Војводини.

 

„Долазим из Новог Сада бродићем „Три сирене", са породицом и кућним љубимцем. С обзиром да учествујемо девети пут на регатама у Војводини и на већ стечено искуство, могу да кажем да је регата лепо организована а добро друштво је чини још лепшом".

 

У Смедереву је било све што је потребно за учеснике регате, а гостољубиви домаћини потрудили су се и обезбедили, уз смештај регаташа у Смедеревској тврђави, садржајан програм уз тамбураше, кување гулаша, културно - уметнички програм и спортско надметање.

 

Учесници ће затим пловити Дунавом, каналом Дунав - Тиса - Дунав (ДТД), упознати лепоте Бегеја, Тисе, Тамиша, све до крајњег одредишта, односно,  полазишта - Старих Бановаца, у Општини Стара Пазова.

 

"РЕКА", речни еколошки караван, стартовао је 28. јула у Општини Стара Пазова из подунавског села Стари Бановци, где ће и завршити овогодишње путовање, 6. августа.

 

У Старим Бановцима 6. августа биће организован дочек регаташа, завршни програм и свечано распуштање -  затварање регате "РЕКА", бесплатна вечера, дискусија...

 

Смедерево ће, већ у петак, 2. августа, посетити и учесници највеће међународне и најдуже речне регате на свету, Туристичке дунавске регате - ТИД, 58. по реду.