Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Регаташи у Смедереву и овог лета

Кајакаши, кануисти, чамџије и једриличари, у оквиру четири најављене регате, боравиће овог лета на Дунаву код Смедереву. Тим поводом, очекује се долазак у наш град више стотина учесника из Србије и других земаља.

 

Речни еколошки караван, који ће бити организован од 28. јула до 6. августа 2013. године, спојиће Дунав, Тису, Тамиш, Бегеј и Канал ДТД, као и све заљубљенике реке. Учесници ове, али и највеће међународне и најдуже речне регате на свету, Туристичке дунавске регате - ТИД, 58. по реду, као и две једриличарске регате, боравиће и у нашем граду.

 

"РЕКА", речни еколошки караван, стартује 28. јула у Општини Стара Пазова из подунавског села Стари Бановци које се налази на 1.190 км дунавског тока, где ће бити организовано и затварање регате.

 

Регата стартује са градске плаже "Венеција" у Старим Бановцима, наставља до Панчева, а у Смедерево, као другу пристанишну станицу, стиже 29. јула.

 

У Смедереву је обезбеђено све што је потребно за учеснике регате, а гостољубиви домаћини потрудили су се и обезбедили, уз смештај регаташа у Смедеревској тврђави, садржајан програм који се састоји из два дел.

 

Први, дневни део програма планиран је уз тамбураше, кување чорбе, културно - уметнички програм, спортско надметање у малом фудбалу између представника домаћина и командног брода регате.

 

Други део програма у Смедереву, у вечерњем часовима, након оброка који је гратис за све учеснике регате, биће у Павиљону Смедеревске тврђаве, где ће се одржати музички програм.

 

Учесници ће затим пловити Дунавом, каналом Дунав - Тиса - Дунав (ДТД), упознати лепоте Бегеја, Тисе, Тамиша, све до крајњег одредишта, односно,  полазишта - Старих Бановаца, у Општини Стара Пазова.

 

У Старим Бановцима 6. августа биће организован дочек регаташа, завршни програм и свечано распуштање -  затварање регате "РЕКА", бесплатна вечера, дискусија...

 

Кроз Србију пролазе и учесници највеће међународне и најдуже речне регате на свету, Туристичке дунавске регате - ТИД, 58. по реду, ове године их је 135, којима ће се придружити и око 40 кајакаша и кануиста из Србије.

 

На путу кроз Србију, учесници ће боравити 16 дана, зауставиће се у 14 места и посетити 11 градова и општина.

 

Станице на дунавском путу кроз Србију су Апатин и Богојево, затим Бачка Паланка, Новим Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево, Велико Градиште, Голубац (Добра), Доњи Милановац, Текија и Кладово, да би 10. августа, након Брзе Паланке, продужили ка Црном мору.

 

Смедерево је традиционално једно од одморишта кајакаша и кануиста на том путу који долазе из целог света. У нашем граду регаташи ће бити у петак, 2. августа.

 

Регата је стартовала у немачком граду Инглштату, а окончаће се након два и по месеца и 2.840 пређених километара, у румунском селу Свети Ђорђе. Регата пролази кроз десет, а зауставља се и борави у седам држава.

 

Још две регате, и то једриличарске, планиране су током лета. Од 2. до 4. августа биће организована „Велика награда Смедерева" у класи Микро (трочлане посаде), која ће се бодовати за Државно првенство.

 

Организатор, Бродарски клуб „Металац" Смедерево, за исту класу планира и „Шарлов куп", традиционалну регату која се организује током „Смедеревске јесени", ове године 7. и 8. септембра, у знак сећања на некадашњег истакнутог смедеревског спортског радника, Шарла Познића.