Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Решавање вишедеценијског проблема водоснабдевања

У Градској управи Смедерево у среду су потписани уговори са извођачима радова у оквиру развоја водоснабдевања у Смедереву, што ће омогућити организовано водоснабдевање у моравским селима, где живи више од 30.000 људи.

 

Потписивању су, поред градоначелнице Смедерева, др Јасне Аврамовић, присуствовали заменик градоначелника, Бојан Теофиловић и председник Скупштине града, Бранче Стојановић.

 

У оквиру реализације друге фазе проширења система водоснабдевања у Смедереву, који се спроводи у сарадњи са Немачком развојном банком (КФW),  директор ЈКП Водовод Смедерево, Владимир Крстин, потписао је уговоре са представницима конзорцијума "Porr-Millennium" за реализацију пројекта „Пројектовање и изградња фабрике воде за снабдевање села моравског правца" и фирме "Инстел" из Новог Сада за изградњу транспортног цевовода пијаће воде од фабрике у Шалинцу до брда Сегда у Радинцу.

 

Градоначелница Смедерева је том приликом истакла да је ово битан тренутак за Град Смедерево, с обзиром да ће 4 велике сеоске месне заједнице добити коначно воду после 24 месеца рада и, по добијању градске воде, биће скинута са водовода Железаре.

 

„Инвестиција је вредна 350.000.000,00 динара, изградња фабрике воде кошта 3.000.000,00 евра, по систему „кључ у руке", а изградња цевовода пола милиона евра. Већину средстава за отплату ових рата обезбеђује Град Смедерево", рекла је градоначелница и изразила наду да ће извођачи радити квалитетно, поштујући рокове и да ће за две године овим селима бити пуштена вода.

 

„Свим житељима Радинца, Раље, Вранова и Липа честитам на упорности и желим да им поручим да је остало још мало времена до испуњења њиховог животног сна, ако знамо да је решавање проблема водоснабдевања један од животних приоритета", поручила је градоначелница.

 

Према речима градоначелнице Смедерева, конзорцијум "Porr-Millennium" је обећао да ће Граду Смедереву поклонити специјализовано возило тзв. „чистилицу", као знак дугогодишње добре сарадње, чија је вредност око 3.000.000,00 динара.

 

Председник Скупштине града, Бранче Стојановић, поновио је да је реч о веома важном пројекту.

 

„Треба истаћи да је Град Смедерево један од ретких градова који нема проблема са снабдевањем, захваљујући инвестицијама које су биле у претходном периоду, али и добрим газдовањем садашњег менаџмента ЈКП Водовод. Проблем су моравска села и ово је једини начин да то решимо на квалитетан начин и онда заиста можемо да кажемо да смо један од ретких градова који је потпуно решио водоснабдевање свих житеља", казао је Стојановић.

 

Директор ЈКП Водовод Смедерево је нагласио да ће на овај начин биће решен деценијски проблем водоснабдевања моравских села која немају решено организовано водоснабдевање, већ се снабдевају из индивидуалних изворишта (бунара), који не могу да задовоље потребе за уредним водоснабдевањем у капацитативном и квалитативном смислу.

 

 „Уговор за пројектовање и изградњу фабрике воде капацитета 200 литара у секунди на потесу Шалинца потписан је са конзорцијумом "Porr-Millennium", као најповољнијим извођачем. То је срце система који се односи на проширење водоснабдевања ка селима моравског правца, што ће омогућити довољну количину прерађене пијаће воде за становнике у моравским селима", појаснио је Крстин.

 

Он је додао да се други Уговор односи на изградњу транспортног цевовода до брда Сегда, што ће омогућити да се произведена вода у поменутој фабрици дистрибуира у првој фази до Радинца, па ће мештани Радинца, Липа, Раље и Вранова моћи одмах да се прикључе на градски систем водоснабдевања и створити перспективу да остала села моравског правца (од Мале Крсне до Сараораца) буду прикључена на овај систем.

 

Крстин је оценио да су ово два најзначајнија дела пројекта развоја водоснабдевања, уз трећи, који се односи на бунаре, односно проширење капацитета сирове воде.