Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Русија раме уз раме са Србијом

 
Тимор Мудрја, представник амбасаде Русије, одликовао борце "Медаљом Русије" 
 
У Смедереву је поводом шездесет и пет година од пада фашизма, у  петак, у Пленумској сали Скупштине града, организован пријем за представника амбасаде Русије, Тимура Мудрју, СУБНОР-а, локалне самоуправе (градоначелника, Предрага Умичевића, заменика градоначелника, др Јасну Аврамовић, председника Скупштине, Гору Реџића, заменика председника Скупштине, Бранчета Стојановића, помоћника градоначелника за културу и образовање, Драгана Станића и члана Градског већа за месне заједнице, Мирка Ђурића) и остале госте. У културно уметничком делу програма учествовали су: Етно група Музичке школе "Коста Манојловић" Смедерево,  Невена Милошевић , Миљан Губеринић и Милица Петровић. Присутни су имали прилику да уживају у српским и руским изворним песмама и стиховима о Русији. 

На почетку се присутнима обратио домаћин, градоначелник Умичевић, који је пожелео добродошлицу госту и исказао захвалност руском народу.

- Оно што је руски народ урадио током другог светског рата је нешто што не сме да се заборави. Град Смедерево дугује захвалност братској Русији и руском народу јер је пре шездесет и пет година, шеснаестог октобра, и овај град ослобођен уз помоћ Црвене армије. Од Смедерева они су кренули даље ка Београду, а даље знамо шта се десило. Данас братска Русија стоји раме уз раме са српским народом, када су у питању најкомпликованија политичка дешавања. Руски народ је рекао НЕ и једном сепаратистичком покушају да се отцепи део наше територије. Кад је у питању Косово, врло јасна политика Русије је нешто што нам заиста помаже на светској сцени. Србија је мала држава има релативно мали број становника. Једна слободарска држава која никада није водила окупаторски рат, нашла се деведесет девете године на мети једне страшне одмазде, једне ружне идеје коју је неко назвао "Милосрдни анђео". Међутим, оно што је било милосрдно у том моменту, била је помоћ руске државе. Данас је економски опстанак, бољитак и развој, производња у било ком смислу, можда основни задатак који морамо да испуњавамо. У сарадњи са руском федерацијом, представници локалне самоуправе су били у Москви и успоставили добре контакте, како би се направила извозна стратегија према руском тржишту. Прошле године је око двадесет хиљада тона воћа из Смедерева отишло за ово тржиште. Не само то, руска држава је омогућила да под специјалним условима извеземо робу која је произведена у Србији са царином од само један посто. На тај начин је омогућено инвеститорима да буду присутни на руском тржишту, а да  улажу овде и створе нова радна места. Ако бисмо томе додали културну и остале видове сарадње, уочили би да је то однос два народа,  вековима испреплетан, који се са сваким новим проблемом или кризом потврђује кроз сарадњу  и разумевање. Још једном користим прилику да се захвалим руској амбасади у Београду и амбасадору Конузину, који је изузетан пријатељ нашег града, као и представнику руске амбасаде који је данас са нама- закључио је Умичевић.

Трећи секретар амбасаде Русије, Тимур Мудрја се захвалио градоначелнику и грађанима Смедерева на пријему и додао:

- Као што је рекао градоначелник, однос између Србије и Русије стално напредује, без обзира на политичку и економску ситуацију. Наши народи су увек били и увек ће бити заједно. Још једном вам се захваљујем- рекао је на солидном српском језику Тимур Мудрја.

Радмила Лукић, председница СУБНОР-а, подсетила је присутне на битке у којим су заједно бориле српска и руска војска међу којима је и  битка за ослобађање Смедерева и још једном нагласила значај вековне сарање.

- Велико ми је задовољство и част да испред градског одбора СУБНОР-а Смедерево, поздравим драге нам госте из велике Русије, историјски доказане нам пријатеље, у свим приликама и догађајима наше српске историје. Поздрављам домаћине овог свечаног скупа, градоначелника Предрага Умичевића и његове сараднике, поштоване борце, добитнике ових великих и значајних признања "Медаље Русије", као и све присутне. Своје чврсто и традиционално савезништво са братским народом Совјетског савеза, у борби против фашизма у другом светском рату, наш народ је уверљиво доказивао и потврђивао- истакла је Радмила Лукић.

Након овог обраћања приступило се уручивању "Медаље Русије". Од пет добитника, награђена су тројица, а две ће медаље накнадно бити уручене породицама умрлих бораца.

 Присутни су,затим, обишли сталну поставку Музеја у Смедереву, споменик "5. јун" и Тврђаву.