Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА НЕДОВОЉНО ИСКОРИШЋЕНА

 
Смедерево било домаћин изузетно посећеног  и успешаног научног скупа о новим изворима енергије.

Регионална привредна комора Пожаревац, предузеће Даноне Солар д.о.о.из Београда и град Смедерево организовали су  округли сто на тему  "Енергетска ефикасност, енергетски биланси градова и општина коришћење соларне енергије".
Предавачи су били мр Бојан Ковачић, зам.директора за енергетску ефикасност, проф.др Драгољуб  Живковић, директор Регионалног центра за енергетску ефикасност Ниш, Дамир Симоновић, пројект менаџер "Даноне Солар", као и представници Института Гоша, Про Кредит банке и општине Варварин.
Милица Митковић, предсеник РКП истакла је  да комора подржава овакве скупове. Она је нагласила да ћемо морати да се окрећемо новим изворима енергије јер конвенционални извори енергије нестају.
У име града Смедерева и градоначелника присутне је поздравио Бојан Теофиловић, помоћник градоначелника за локалну самоуправу. Он је изразио задоволјство што је тема окупила овако велики број учесника из различитих институција. "Што се тиче енергетске ефикасности надам се да ћемо наћи најмањи заједнички садржилац и да  ћемо упознати ширу јавност о значају нових изора енергије" рекао је између осталог Теофиловић.

"Жеља локалне самоуправе и организатора је да се што већи број грађана информише о  стању, законима, стандардима могућностима финансирања и примерима  добре праксе у Србији, рекао је Бојан Костић, заменик председника Скупштине града. "Визија руководства локалне самоуправе града Смедерева, треба да буде предочена у нашу свакодневицу у смислу смањења негативног утицаја на животну средину, како услед коришћења енергије, тако и услед осталих делатности. Неопходно је оптимално снабдевања енергентима и енергијом, смањење потрошње , употреба обновљивих извора енергије и смањење трошкова за енергију, истакао је Костић.

"Србија не користи у довољној мери соларну енергију. Потребно је увести законадевне мере а очекујемо и систем подстицаја финансирања пројеката енергетске ефикасности и коришћења нових извора енергије" рекао је мр Бојан Ковачевић, заменик директора Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије.