Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Сарадња српских и немачких средњих школа

Двадесетпеточлана делегација ученика и наставника Економско трговинске школе отпутовала у Манхајм.

Идеја је да наставници из Немачке, одређено време предају економију смедеревским средњошколцима, док би истовремено, смедеревски професори предавали у Манхајму

Замисао да наставници из Немачке нашим средњошколцима неколико недеља предају економију, представљала би први такав пројекат размене у Србији. Идеја би требало да буде спроведена у дело већ од наредне школске године. Детаљи ће између осталог бити договорени и ових дана , за време боравка  20 ученика, 3 наставника и директора Економско трговинске школе у узвратној посети Манхајму.  
Ово је већ други пута да ученици Економске школе у овом периоду одлазе у Манхајм у Немачкој,  где се друже са својим вршњацима. Манхајм је врло сличан Смедереву и привреда и образовни профили  су нам блиски. Иначе, то није туристичка већ пре свега радна посета, нагласио је Драган Станић помоћник градоначелника за образовање.
Наши ученици ће за време седмодневног боравка похађати наставу у немачкој школи, где ће радити на два пројекта. Један од њих је Развој немачке економије а други је  Велике немачке компаније као што су Мерцедес, Џон Дир и друге.
Током ове посете испрецизираће се договор у вези са реализацијом пројекта размене наставника. Немачки предавачи би требало да у наредној школслкој години драже неколико недеља часове ђацима Еконмске школе а
за то време наши професори ће тамо предавати. Сматрам да и ђаци и професори треба да виде како функционише једна од најбољих економија у свету. Очекујем да наставимо сарадњу и на нивоу два града, истакао је Станић.

Све је почело када је на позив Економско трговинске школе у Смедереву, Артур Хертле руководилац привредног одељења Амбасаде Немачке у Београду одржао предавање за ученике школе.
Ми смо школа која већ две године има одличну сарадњу са партнерском школом у Нечкој у граду Манхајму. Незванично смо сазнали да смо проглашени за најбоље партнерство од стране директора немачких школа. Поред ове сарадње имамо контакте са немачком Амбасадом, пошто је Влада Немачке међу организаторима партнерстава.
Приликом посте немачког амбасадора Смедереву у октобру, разговарао сам са  аташеом за културу и дао предлог да неко из немачке Амбасаде дође у нашу школу и одржи предавање из облости економије. Господин Хертле се убрзо одазвао позиву и недавно је код нас одржао трибину на тему „Екомнска сарадња Србије и Немачке, економска криза и стање у Европи“ За предавање је владало велико интересовање ученика и тако се развила идеја о размени професора, рекао је пре поласка на пут, Милован Топаловић  директор Економско трговинске школе.