Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Састанак о стању животне средине у Смедереву

У павиљону Смедеревске тврђаве у среду је одржан консултативни састанак о стању животне средине у Смедереву. 

 

Састанку су присуствовали представници локалне самоуправе, удружења и медија, а организатор је било удружење „Архус центар" из Крагујевца у партнерству са Градом Смедеревом.

 

Пројекат „Архус кампања 2013" реализује се у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу - Мисија у Србији, уз подршку Амбасаде Савезне републике Немачке у Београду. О стању животне средине у Смедереву говорио је др Иван Стевановић, члан Градског већа задужен за ову област.

 

„Чини ми се да смо ми у Смедереву направили корак напред у овој области јер смо одржали серију трибина прошле године и као један од важних проблема идентификовали смо недовољно добру праксу управљања отпадом. Један од посебно важних пројеката је решавање проблема споредних производа животињског порекла. Корак напред од самог констатовања да постоји проблем је подизање административних капацитета у Градској управи Смедерево, тако да смо заједно са локалним самоупрама Књажевца, Новог Кнежевца и Ужица послали два наша чиновника, тачније једног комуналног и једног инспектора за заштиту животне средине на едукацију за ту врсту проблематике", рекао је др Иван Стевановић.

 

Архус караван је кренуо из Суботице 29. јула, чиме је започета јавна кампања у циљу подизања еколошке свести грађана о значају примене Закона о Архуској конвенцији. У оквиру овог пројекта формирана је „Мрежа Архус центра", која служи као платформа за координацију сарадње између центара у Србији, а до краја августа планиран је својеврстан „Архус караван" у 20 градова и општина широм Србије.