Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Сеоске литије поводом Светог Николе

Поводом Светог Николе летњег данас је одржана сеоска литија у  селу Ландол, надомак Смедерева.

 

Поред житеља Ландола литији су присуствовали Бранче Стојановић, председник Скупштине града Смедерева, Бојан Теофиловић, заменик градоначелника и Мирко Ђурић, члан Градског већа ресорно задужен за месне заједнице.

 

Сеоске литије данас су одржане и у селима Лугавчина, Липе и Радинац.

 

Подсетимо, Свети Никола, славни светитељ и мудар свештеник, провео је свој век као анђео Божји. Већ за живота сматрали су га светитељем и призивали у помоћ коју је несебично пружао.


Замонашио се у манастиру "Нови Сион" а касније је изабран за архиепископа града Мира у Ликији. У том граду налазиле су се његове мошти од 343. године када се упокојио, па све до 1087. године.

 

Те године је, у време цара Алексија Комнена и патријарха Николе Граматика, тело светог Николаја пренето из Мира, ликијског града, у град Бари у Италији.

 

То је било време најезде муслимана на Ликију. Светитељ се, у једном чудесном сну, јавио неком часном свештенику из Барија и наредио да му се мошти пренесу у Бари који је у то време био православни град и под православним патријархом.


При преносу светитељских моштију десила су се многа чудеса, а у овај дан најчешће се спомиње како је свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском.