Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Сигурна кућа - значајан сегмент социјалне заштите

Постојање Сигурне куће, као посебног вида социјалне заштите, јако је битно за друштво у којем је стопа насиља у породици на високом нивоу.

 

Град Смедерево један је од ретких у Србији који има Сигурну кућу.

 

Међутим, опстанак рада ове установе у нашем граду тренутно је неизвестан због тешке финансијске ситуације.

 

Због тога Град апелује на суседне општине, чији су житељи такође корисници услуга Сигурне куће у Смедереву да помогну, а међу првима се на позив за помоћ одазвала општина Велико Градиште.

 

Апел за финансијску помоћ односи се и на све државне институције, јер рад Сигурне куће не може бити препуштен искључиво локалној заједници, а итекако је заједнички интерес да се овакав вид социјалне заштите очува.

 

Постојање оваквих установа посебно је значајно јер представља најбржи вид изласка из ситуације која угрожава жртву, јер статистика каже да особе које трпе насиље у породици „проговоре" о свом проблему, у просеку тек после једанаест година таквог живота.

 

У нашем региону, годишње се званично поднесе од 150 до 180 кривичних пријава против лица која врше насиље над члановима своје породице, а паралелно са тим, суочени смо са податком да свака друга особа трпи неки вид насиља.

 

Број поднетих кривичних пријава није у складу са стварним стањем у друштву, па је и због тога итекако значајно постојање Сигурних кућа, којих у Србији, у овом тренутку, мање од десет.