Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Синоћ званично отворена Смедеревска песничка јесен

Свечаност отварања овогодишње Песничке јесени одржана је синоћ Центру за културу, а Фестивал је отворио Бранче Стојановић, председник Скупштине града и председник Организационог одбора ове песничке манифестације.

За овогодишњег добитника Златног кључа Смедерева проглашен је песник Љубомир Симовић за књигу "Планета Дунав". Престижну међународну песничку награду добитнику је уручила градоначелница др Јасна Аврамовић, а о поезији лауреата говорио је књижевни критичар Богдан А. Поповић.

Отварању Смедеревске песничке јесени, присуствовали су председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић и председник Српског књижевног друштва Вуле Журић.

Песници које је жири за награду "Златна струна" уврстио у ужи избор, Јасмина Малешевић, Христо Петрески, Андреј Јелић Мариоков, Снежана Николић и Љубинко Дугалић, читали су своје песме, након чега је у Холу Центра за културу публика гласала за најбољу. Проглашење победника најављено је за вечерас у 19 часова и 30 минута.

Трећег дана  43. Међународног фестивала поезије учесници "Смедеревске песничке јесени" јуче су у свечаној сали Гимназије своје стихове читали смедеревским средњошколцима. Млади Смедеревци су имали прилику да поезију чују на страним језицима које иначе уче, енглеском и италијанском, али и на егзотичном  бенгалском и лужичко-српском језику.

На јучерашњем крстарењу Дунавом који је приређен за стране поете, госте "Смедеревске песничке јесени", српски песник и преводилац из Париза Коља Мићевић извео је перформанс "Музика на води".

У холу Центра за културу синоћ је отворена изложба слика Милоја Марковића, о којој је говорила Јелена Милорадовић историчар уметности и кћерка аутора.  Изложбу је својом песмом "Дворски сликар" отворила историчар уметности и песникиња Вера Хорват. Још једна поставка синоћ је отворена у Холу центра за културу - изложба књига издавача "Београдска књига". Њу је отворио директор ове куће Милан Тасић.