Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Скулптуре у камену у Галерији савремене уметности Смедерево

У Галерији савремене уметности Смедерево, у оквиру редовне излагачке активности, у петак је отворена самостална изложба Мицеa Поптсиса „Скулптуре у камену“.

„Вишедеценијска уметничка активност Мицеа Поптсиса у српској и еx-југословенској уметности поседује неиспитан распон особеног интензитета. Његова скулптура представља дозив који се смешта између искуства примарних и структуралних страна форми минимализма, као и хтонских димензија концептуалне уметности и истанчане вајарске израде“, оценио је др Никола Шуица.

Шуица о изложби у Смедереву наводи да по први пут представља пресек Поптсисове уметности кроз одабране скулптуре у камену.

„Архетипске форме, поимање архаичности, али и сасвим савремена димензија егзистенцијалног преиспитивања и емоционалности, пружа се и према класицима модерне уметности. Међутим, у својој ауторској изражајној снази, она нуди и превредновања свих врста визуелног наслеђа“, додаје Шуица.
 
Мицеа Поптсис је рођен у Београду 1950. године. Дипломирао је 1974. године, а магистрирао 1976. године на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду.
Од 1975. члан Удружења ликовних  уметника Србије. Изучава класично клесарство у каменоклесарској школи Пучишћа на Брачу, Република Хрватска. Од 1982. до 1992. године ради као професор у Техничкој школи у Смедереву. Сарадник клесарске радионице међународног симпозијума „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу (1985 – 1988).

Од 1992. године ради на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Тренутно, ванредни професор истог факултета.

Изложба ће бити отворена до 30. септембра.