Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Слике живота Жике Ранисављевића

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић и генерални директор Новости, Ратко Дмитровић, отворили су синоћ у Смедереву изложбу фотографија Слике живота Радослава Жике Ранисављевића.

 

Поводом 60 година рада и постојања листа Новости, у Галерији савремене уметности Смедерево у недељу увече је отворена изложба Слике живота, нашег суграђанина и дугогодишњег фоторепортера Новости, Радослава Жике Ранисављевића, коју ће Смедеревци моћи да погледају до 17. октобра.

 

Исказујући заводољство што има част и прилику да међу првима Новостима честита рођендан, окупљене је поздравила градоначелница др Јасна Аврамовић.

 

„У жижи сте увек имали обичног човека и све његове бриге које оличавају обичне, али појмовно јаке речи - зарада, плата, пензија, радно место. Док се држите такве оријентације читалаца вам неће мањкати. Привилеговани смо да први у Србији видимо како је ваша успешна новинска формула остваривана снагом фотографије Жике Ранисављевића, који је имао многобројне изложбе, али је ова круна његовог мајсторства и репрезентативни излог Новости", поред осталог је рекла градоначелница Смедерева.

 

Она је подсетила и на бројне Смедеревце који су допринели стварању имена и имиџа данашњих Новости, а представницима компаније је честитала јубилеј и пожелела успех и срећу у даљем раду.

 

На отварању изложбе једног од легендарних имена Новости, човека који је оставио неизбрисив траг у историји ове компаније, говорио је и Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник компаније Новости, који је нагласио да ове слике доказују да је фотографија уметност и да су фото-репортери посебни људи.

 

„Дух времена забележен једним кликом, који заправо није један клик, него мајсторски тренутак онога ко стоји иза објектива", казао је Дмитровић.

 

Током 60 година постојања Новости су, како се чуло на свечаном  отварању, продорним темама и народским речима, придобијајући читоце специфичном формулом брзо, кратко, јасно, истинито, стрпљиво исписивале наш заједнички животопис. У тим и таквим новинама Жика Ранисављевић је на својствен начин зналачки ловио специфичне тренутке стварности и успео да њих и њихове актере пренесе читаоцу као аутентична сведочанства, која су таква одлазила у историју.

 

У својеврсној променади названој Југографија, Смедеревци ће наредних дана бити у прилици да кроз објектив Жике Ранисављевића виде хронолошки, технички, друштвени и културни развој некадашње Југославије и људе који су одређивали нашу судбину. Већина фотографија рађена је у црно-белој техници, што даје додатну патину овим радовима.