Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Смањење сиромаштва угрожених група

Немачка организација Хелп и Град Смедерево озваничили су данас сарадњу на пројекту „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији".

 

Уговор о сарадњи на овом пројекту потписали су градоначелница др Јасна Аврамовић и регионални координатор немачке организације Хелп, Клаус Мок, у присуству заменика градоначелника Бојана Теофиловића и помоћника градоначелника за здравство и социјалну заштиту др Весне Јеремић Драгојевић.

 

„Прошле године је 57 људи упослено захваљујући донацији Хелп-а. Ове године настављамо сарадњу и 40 младих ће добити посао. Такође се захваљујем Хелп-у за 37 монтажних кућа за расељена и избегла лица, као и за социјално угрожено локално становништво", истакла је градоначелница.

 

Др Јасна Аврамовић је додала да се сличним пројектима, након усељавања у нове објекте, овим породицама омогућава запошљавање, како би могли да раде, живе од свог рада и сервисирају своје обавезе.

 

Регионални координатор немачке организације Хелп, Клаус Мок, изразио је задовољство што ће, посредством реализације петог пројекта по реду у Смедереву, бити омогућено отварање 4 задруге и запошљавање 40 социјално угрожених особа.

 

„Овај пројекат дугорочно доприноси напорима на смањењу сиромаштва међу угроженим групама. Реализацијом пројектних активности ће се промовисати социјална инклузија и равноправност. Биће олакшана имплементација националне и локалне стратегије одрживог развоја и омогућити повећање животног стандарда циљне групе њиховим оснаживањем", оценио је Мок.

 

Мок је додао да, шест година дуга сарадња са Смедеревом, доноси резултате досадашњих успешно имплементираних пројеката Хелп-а. Ова организација је, само у Смедереву, подржала 155 породица путем донација и опреме, материјала за започињање развоја самосталних пословних делатности и обезбедили трајна стамбена решења за 71 породицу са 47 монтажних кућа и 24 пакета грађевинског материјала, уз едукативну подршку.

 

Немачка организација Хелп је на нивоу Србије, од 2002. године, подржала више од 4.500 породица у стицању редовних прихода и трајно стамбено обезбедила скоро 500 породица.

 

Пројекат ће трајати до 31. децембра 2014. године и фокусираће се на отварање нових радних места путем плаћене праксе и помоћи за оснивање кооператива, обезбеђивање пословних и стручних обука као и организовање тематских радионица.

 

Подршка у оквиру Хелп-овог програма, биће пружена породицама које напуштају камп за избегла и расељена лица у Радинцу, а којима ће бити омогућено да током шестомесечне плаћене праксе стекну потребна знања и вештине за самостално обављање резличитих пословних делатности. Поред тога у оквиру пројекта биће формиране и четири кооперативе које ће омогућити запослење и за локално социјално угрожено становништво.

 

Пројекат финансира Немачка влада, а вредност дела активности које ће се спровести у Смедереву износи  122.300,00 евра, у чему Град учествује са 25,9 одсто, односно 31.700,00 евра. Овим средствима биће омогућено запослење за 40 социјално угрожених лица  и развој малих бизниса у областима заната, услуга и пољопривреде.

 

Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији" реализује се од 1.маја 2013. до 31. децембра 2016. године у градовима Смедерево, Ниш и Пирот.

 

Општи циљ пројекта је да допринесе укључивању маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у друштвени и економски живот земље и смањење сиромаштва међу циљним групама кроз економску и едукативну подршку.