Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Смедеревци на изложби најбољих технолошких иновација

На реномираном такмичењу Најбоља технолошка иновација 2013. у просторијама Привредне коморе Србије два тима из Смедерева су 27. новембра представила своје иновације.

 

Тим ТЕСТ СД2013, вође тима Драгослава Јовановића, реномираног и регистрованог иноватора из Смедерева, прошао је у ужи избор 12 најбољих иновација на овом такмичењу са иновацијом Изолациона спојница за тролне водове Т/облика. Данас (3.децембра) се одржава полуфинале овог такмичења, после кога само 6 тимова одлази у финале које ће се одржати крајем децембра са директним преносом на РТС-у.

 

Други тим који је представио свој пројекат Дидактички робот манипулатор је тим ТЕХСД2013 - тим Техничке школе из Смедерева, кога су чинили ученици Доријан Радосављевић и Јован Петковић са својим професорима Вукашином Братићем, Николом Петровићем, Александром Јовановићем и директором школе Симом Ђорђијевским.

 

Нажалост, овај смедеревски тим није остварио пласман у наредни циклус такмичења, али треба напоменути да тим није прошао даље због чињенице да је један од главних критеријума за пласман у више лествице такмичења тржишна реализација. Техничка школа из Смедерева не може по овом критеријуму да се такмичи са регистрованим институтима, факултетима и приватним фирмама који су са својим иновацијама већ присутни на тржишту и за ову делатност су финасирани кроз разне иновационе и сличне фондове Републике Србије.

 

Тим школе је у току и после презентације добио највише аплауза и директне и индиректне подршке, али и понуду да своје израђено дидактичко средство прода. Смедеревска техничка школа је у историјат овог такмичења ушла као прва едукацијска установа средњег стручног образовања и васпитања која је уједно и учесник иноваторског такмичења и изложбе.

 

Овим пројектом је пре свега презентовано учешће ученика у иновативном раду тј. заједнички иновативни пројекат професора и деце. Професори су истакли да је мотив за учешће на овом такмичењу инжењерске природе, али да је главни циљ верификација школе и обезбеђивање средстава за њен даљи иновативни рад.

 

За више информација посетите сајт www.inovacija.org и Facebook профил Најбоља технолошка иновација...