Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Смедеревци први у Србији набавили противградне ракете

Фонд за развој пољопривреде уложио више од три милиона динара за противградне ракете

Фонд за развој пољопривреде града Смедерева одлучио је да сам набави 100 противградних ракета, јер су у невремену које је, 28. маја, погодило око 500 хектара обрадивих површина готово све противградне станице остале без њих.

- Током последњег деловања испаљено је 26 ракета са 11 противградних станица, а без ракета смо остали на 12 од 17 противградних станица. Иако је систем противградне заштите сада у надлежности Сектора за ванредне ситуације МУП-а, ми смо се одлучили да не чекамо њихову јавну набавку, већ да по хитном поступку набавимо 102 противградне ракете. Фонд је за ту намену издвојио 3.249.720 динара - рекао је директор Фонда за развој пољопривреде Јовица Вујовић.

- Ракете смо набавили од "Полиестера" из Прибоја, који их је једини имао на лагеру. Цео поступак смо
обавили уз сагласност Министарства унутрашњих послова. На овај начин са по 6 ракета биће опремљено свих 17 станица, а када буде завршена јавна набавка МУП-а добићемо по још три за сваку од њих, тако да ћемо бити опремљени за наредни период, нагласио је Мирко Радошевић, председник УО Фонда за развој пољопривреде.

- Последње невреме праћено градом и обилним падавинама нанело је штету на око 500 хектара, углавном засада воћа, која је процењена на више од 112 милиона динара. Прошле године град је нанео штету на скоро 2000 хектара, а губици пољопривредника износили су укпно 232,2 милиона динара, рекла је између осталог Јасмина Станојевић, члан Градског већа за пољопривреду.

    Фонд за развој пољопривреде обезбедио је и по 6.000 динара за 34 стрелца која су на 17 противградних станица ангажовани од 15. априла до 15. октобра, а у сарадњи са министарством пољопривреде уложено је укупно 5,65 милиона динара за адаптацију противградних станица.