Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Смедеревке прве на Сајму етно хране

Представнице двадесет градских и сеоских актива жена освојиле прво место у ревијалном делу Сајма етно хране.

Под покровитељством Министарства пољопривреде и уз подршку Министарства трговине и услуга и ове године на Београдском сајму одржана је манифестација "Етно храна". Улагањем у аграр помаже се укупном развоју Србије а овај Сајам је прилика да се представе домаћи прехрамбени производи. То је изузетно важно због заштите географског порекла и претварања малих произвођача у веће и квалитетније. Етно храна је много више од хране, она открива обичаје, навике, рецептуре некада старих јела а сада специјалитета, чуло се на Сајму етно хране. Своје производе представило је око три стотине учесника, а мото овогодишње манифестације био је " Утемељење робне марке етно производа".

Ревијални део такмичења на Сјму "Етно храна" организовао је и ове године Магазин "Птактика". Жене из Смедерева биле су најоригиналније и за своја обредна пецива, ситне колече и предјела освојиле прво место. Најлепшу дечју торту направила је наша суграђанка Катарина Бркић.
Њих су јуче, трећег дана Сајма, посетили и честитали им на успеху, представници локалне самоуправе.
Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева истакао је да у Смедереву постоји иницијатива да и ми будемо аутори такве манифестације и захвалио се представницама актива жена уз напомену да су оне и овога пута биле амбасадори културе.
Оливера Марковић, помоћник градоначелника за културу честитала је учесницама на ентузијазму и жељи да своје умеће покажу на Сајму. Марковићева је такође констатовала   да етнологија и етно храна нису у првом плану те да на томе треба радити убудуће.
Мирко Радошевић, председник УО Фонда за развој пољопривреде рекао је да ће у наредна два месеца у Водњу почети да ради сушара Удружења воћара Златно брдо , што ће допринети развоју мале привреде и стварањем бренда смедеревско суво воће.
Фонд за развој пољопривреде финансирао је учешће жена на Сајму етно хране са 80.000 динара. Сајам Етно хране посетили су члан Градског већа Мирко Ђурић, директор Фонда за развој пољопривреде и Предраг Милошевић коодинатор Канцеларије за рурални развој .