Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Смедерево вазда отворено


Свечано отварање манифестације „СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН“ одржано је у петак у Центру за културу .
Гост свечаног  отварања била је Славица Ђукић Дејановић, председник Народне Скупштине Републике Србије. Она је, обраћајући се присутнима, захвалила Смедереву што јој указана част да присуствује манифестацији са тако дугом традицијом.

"Нема веће светковине од бербе грожђа у Смедереву, рекла је Ђукић Дејановић. Увек радује чињеница када се окупимо и будемо део ове значајне манифестације, симбола Подунавског округа, која негује успомене на некадашње масовне бербе грожђа у Србији. Јесен је период када природа овом поднебљу дарује обиље благодети, те ми се чини да су винари и виноградари смедеревског краја на неки начин повлашћени добијајаући од природе све што им је потребно за тако добро вино. Потврда значаја производње вина у Смедереву, између осталог је и чињеница да је Народна Скупштина Републике Србије  усвојила  у мају прошле године Закон о вину, који даље добру будућност за даљи развој ове гране индустрије и међународно стандардизовање  које усмерава овај град у европске земље где Смедерево, захваљујући вама, и припада" истакла је председник Народне Скупштине Републике Србије на свечаности отварања 123. Смедеревске јесени.

"Народе смедеревски, поштоваоци овог града, драги гости добро дошли на 123. Смедеревску јесен. Пре 580 година када је деспот на овим просторима саградио град није ни сањао колико ће бити дуга његова историја, можда је прижељкивао", рекао је Предраг Умичевић градоначелник Смедерева. Он је, подсећајући присутне на бурну историју града на Дунаву, између осталог поменуо тешка времена кроз које је Смедерево пролазило. Цитирајући изреку "на муци се познају јунаци", Умичевић је изразио наду да ће Смедерево упркос свему истрајати и у овом времену и да ће пронаћи прави пут. У  време када су засађени први чокоти винове лозе на овим просторима, у 3. веку нове ере  нико можда није ни слутио да ће одредити судбину овог града. Ово је време када славимо вино и  грожђе, ред је да том вину и грожђу наздравимо. Хвала вам свима, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић приликом отварања 123. Смедеревске јесени.
На сцени Центра за културу, градоначелник је смедервским вином наздравио са деспотом , чиме је уз громогласан аплауз присутних, отворена 123 манифестација.
У оквиру програма свечаног отварања манифестације наступио  је  „Квинтета снова“: Мерима Његомир, Екстра Нена, Оливер Њего, Ранко Јовић, Никола Рацков – клавир.