Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Смедерево ће имати две слободне зоне

Државни секретар Министарства финансија Миодраг Ђидић пренео планове Владе Републике Србије за Смедерево.
Влада Србије планира да у Смедереву оснује још једну слободну зону, најавио је данас државни секретар Министарства финансија Миодраг Ђидић.
"У новој слободној зони пословаће већи број кинеских компанија које ће извозити на европско тржиште", рекао је Ђидић на конференцији за новинаре после посете компанији Метех која послује у постојећој Слободној зони у Смедереву.
Он је истакао да ће то бити највећа кинеска инвестиција у региону.
"Недавно су представници Владе Србије имали састанак у Кини поводом инвестирања у слободне зоне, након чега је Србију посетила кинеска делегација. Кинези су поред земљишта тражили да имају и луку, а избор је пао на Смедерево", рекао је Ђидић.
Указујући на предности пословања у слободним зонама Ђидић је навео пример компанија Дрекслмајер (Draehlmaier) која у Слободној зони Зрењанин има фабрику са 1.500 радника и ради за BМW, а одлучила је да ту отвори још једну фабрику.
У Слободној зони Пирот, како је додао, ради фабрика Michelin  која сада производи седам милона гума, а он очекује да ће отворити још једну фабрику и повећати производњу на 14 милона гума.
Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић потврдио је да су у Смедерево долазиле делегације из кинеске амбасаде које су хтеле да се увере у услове које у слободној зони могу да добију, за сада, најмање три кинеске компаније.
Он је рекао да су реалне шансе да веома брзо у Смедереву у оквиру Слободне зоне проради царински терминал.
"У наредних неколико дана предаћемо елаборат Влади и надам се да ће привредници препознати Смедерево као добро место за инвестирање", навео је Умичевић а пренела агенција Бета.