... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Смедерево као добар пример решавања проблема интерно расељених лица

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица, Чалок Бејани, обишао је данас Смедерево, као пример добре сарадње централног и локалног нивоа власти који активно учествује у решавању стамбених и других проблема интерно расељених.

 

Након колективног центра у Радинцу, специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица, Чалок Бејани, у друштву градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић, заменика градоначелника Бојана Теофиловића и председника Скупштине града Смедерева Бранчета Стојановића, посетио је две породице интерно расељених лица. на Ковачићеву и у Радинцу.

 

Градоначелница Смедерева је специјалном известиоцу представила напоре и планове локалне самоуправе на решавању питања ове угрожене групе људи, у конкретним случајевима, приликом данашње посете четворочланој породици кориснику стамбене јединице за социјално становање у заштићеним условима на Ковачићеву и  тринаесточланој породици кориснику програма за економско оснаживање у Радинцу.

 

Др Јасна Аврамовић је овом приликом истакла намеру да се 2014. године и коначно затвори колективни центар у Радинцу, у којем је данас смештено 30-так породица.

 

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица, Чалок Бејани, констатовао је приликом данашње посете Смедереву, да се сви у Србији јако труде у решавању питања интерно расељених лица.

 

Такав утисак је стекао после разговора са премијером Дачићем, свим службама Владе Републике Србије, као и у сусретима са челницима локалних самоуправа које је обишао. Веома је свестан комплексности проблема у Србији и чињенице да донатори губе интересовање за овај део света, али ће учинити све како би могао кроз буџете УН и друге донаторске фондове да се помоћ интерно расељеним лицима не обустави, односно да се макар задржи на овом нивоу.

 

Након састанка са државним врхом Србије и пријемом код премијера Дачића и државног секератара Министарства спољних послова госпође Маврић, у оквиру посете терену, Бејанију су предочени примери добре праксе на решавању егзистенцијалних питања интерно расељених лица са КиМ-а у Смедереву.

 

Полазећи од дугогодишње сарадње Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Града Смедерева и имајући у виду да Смедерево представља добар пример сарадње централног и локалног нивоа власти, другог дана посете Србији, Бејани је после неформалног насеља Чукаричка падина, посетио колективни центар у Радинцу, као и породицу корисника стамбене јединице за социјално становање у заштићеним условима и породицу корисника програма за економско оснаживање.

 

Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица Чалок Бејани, након посете Смедереву, отпутовао је у Приштину.