Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Смедерево обележило Дан ослобођења

 

Положени венци на спомен обележја и одржана академија поводом Дана ослобођења Смедерева

Поводом Дана ослобођења Смедерева  у Првом и Другом светском рату у суботу, 16.октобра положени су венци на споменике у Парку три хероја, Споменик српском ратнику и  Спомен обележје жртвама НАТО агресије.
Поред представника града Смедерева венце су положиле бројне делегације борачких удружења.
Свечана академија уприличена је у Центру за културу.
"Држава Србија и српски народ никада нису били окупаторски, одувек су се на овим просторима борили за слободу, не жалећи оно што је највредније, свој живот, рекао је Умичевић подсетивши да је наш крај дао велике жртве и у Првом и у Другом светском рату.

У оквиру свечане академије одржана је и својеврсна презентација српске уметности.

"... Парадокс времена је у чињеници да баш у времену након повлачења српске војске "кроз стазу изгнанства" у децембру 1916. на два медитераснка острва, Крфу и Каприју, у две године – 1917. и 1918. - у сликарству Милана Миловановића, и другог ратног сликара Косте Миличевића настају најзначајнија и најчистија импресионистичка дела српске уметности, рекла  је Оливера Марковић, помоћник градоначелника за културу. Марковићева је такође нагласила: "да употребимо Ничеову формулацију, да без обзира на троструки однос, на три врсте историје, монументалну, антикварну и критичку, суочавање са прошлошћу једино има сврху уколико је у служби живота. Јер “историју подносе само јаке личности, слабе она потпуно брише“, завршила је своје излагање Оливера Марковић, помоћник градоначелника за културу.

О историји српског народа у два светска рата говорио је Милош Илић, председник Удружења ратника и њихових потомака и поштовалаца 1912 - 1918. године.