Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Смедерево у пројекту Вртићи без граница

Град Смедерево је један од десет градова и општина у Србији који су јуче у Београду потписали Меморандум о разумевању са УНИЦЕФ-ом и локалним самоуправама за учешће у Пројекту „Вртићи без граница – више могућности за учење и развој деце раног узраста“.
Наиме, системом предшколског образовања у Србији обухваћено је близу 50 одсто деце узраста од три до пет и по година. Искуства васпитача говоре да постоје значајне разлике у образовању и васпитању деце из градских и сеоских средина. Ово се нарочито односи на децу која живе у сиромаштву, најмлађе суграђане ометене у развоју, као и  на децу која припадају националним мањинама.
„У оквиру овог пројекта започели смо сарадњу са Центром за интерактивну педагогију из Београда и УНИЦЕФ-ом, уз подршку локалне самоуправе и на тај начин деци из сеоског вртића у Липама омогућили квалитетнији васпитно образовни рад него до сада. На тај начин ће њихово детињство од почетка бити квалитетније јер ће раст и развој талената ове деце од почетка пратити стручна лица, што има за циљ стварање бољег друштва у времену које долази“ каже Мирјана Ћосић, директор Предшколске установе „Наша радост“ у Смедереву.
Поред Смедерева, Меморандум су потписали Кладово, Зајечар, Бор, Нови Пазар, Сјеница, Алексинац, Лозница, Прокупље и Врање.
У оквиру овог пројекта, до сада су у наведеним градовима адаптирани и опремљени додатни простори у предшколским установама и локалној заједници, а опремана су и дворишта где год је то технички било изводљиво.
Такође су организоване обуке за запослене у предшколским установама, представнике локалне самоуправе, образовним и здравствено-социјалним установама, као и за родитеље, како би сви они стекли знања и вештине потребне за креирање квалитетних програма за рад са децом.
Родитељи учествују и у припремању четворочасовних програма којима се подржава рани развој и учење деце.
Програм је бесплатан за децу и њихове родитеље, а након истека пројектног периода, финансирање програма  у потпуности ће преузети локалне самоуправе.