Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Смедерево улаже у образовање
На основу иницијативе коју је покренуо Град Смедерево да се сваке године награђују даровити ученици и њихови наставници и професори, опредељена су значајна буџетска средства у износу од 1.055.000,00 динара.

На свечаности, одржаној у Скупштинској сали Града, са по 5000,00 динара награђено је 56 ученика основних и средњих школа, који су на републичким такмичењима из општеобразовних предмета освојили једно од прва три места и 51 спортиста.

Новчану награду за постигнуте резултате у раду и залагање на унапређењу школства, примило је и 52 наставника и професора, чији су ученици освојили прво, друго или треће место на неком од републичких такмичења.

У име локалне самоуправе, свечаној додели награда присуствовали су градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, заменик градоначелника, др Јасна Аврамовић, помоћници градоначелника, Зоран Ивановић и Драган Станић, потпредседник Скупштине Града, Бранче Стојановић и Миша Ивковић, члан Градског већа.

Обраћајући се награђеним ученицима и њиховим наставницима, градоначелник Смедерева указао је на значај образовања као озбиљне инвестиције, која. ће донети просперитет граду. Иницијатива Града да награди оне који својим знањем и постигнутим резултатима то заслужују, има за циљ да их додатно мотивише и да међу њима подстакне такмичарски дух.

Смедерево је, истакао је Умичевић, један од градова који највише улаже у образовање : за унапређење школства, ове године је издвојено 12,5% буџетских средстава , што је дупло више од онога што издвајају остали градови у округу, у којима тај проценат не премашује 6%.

Осим континуираног улагања у образовања, један од циљева локалне самоуправе је да Смедерево постане универзитетски град и то отварањем факултета којих нема у Србији. Ова иницијатива је, према речима Предрага Умичевића, презентована министру просвете, Жарку Обрадовићу и наишла је на његово одобравање.

Пре свечананог уручења награда наставницима, Миша Ивковић, члан Градског већа, ресорно задужен за образовање и културу, иначе наставник биологије у ОШ " Доситеј Обрадовић", своју награду је поклонио ученици шестог разреда, Милици Грубин, која потиче из хранитељске породице.