Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Смедеревска премијера дечије оперице КОПРИВА, КОПРИВА

У Смедереву је у уторак премијерно изведена дечија оперица КОПРИВА, КОПРИВА у продукцији Опере и театра „Мадленианум" Београд и Хора „Кир Стефан Србин" Смедерево.

Дечија оперица изведена је пред неколико стотина посетилаца у великој дворани Центра за културу. Публика је исказала своје мишљење о квалитету програма и реаговала на најбољи начин - дуготрајним аплаудирањем.

Чланице хора (старости  11 - 16 година) оставиле су утисак професионалаца, иако су неке од њих први пут на сцени.

За оперицу, коју је режирао Иван Клеменц, стихове су написали Мошо Одаловић и Будимир Нешић, а аутор музике је диригент хора и камерног оркестра  „Кир Стефан Србин"Смедерево, Милан Т. Илић. Солиста је Горан Крнета, бас.

„Музика коју је компоновао дугогодишњи диригент хора „Кир Стефан Србин" из Смедерева, Милан Т. Илић, једноставна је, мелодична, представља низ дечјих песмица у оквиру заокружених нумера. Музика је писана по мери деце која је и изводе, има многе назнаке и призвуке нашег фолклора, али примењеног и укусно обрађеног, тако да постају блиски изворима, али и блиски деци. Час је то сеоски двоглас, а час мирна мелодија у народном духу, час зазвучи народни инструмент, а час само бубањ дочарава сеоску идилу.

У данашњој поплави шунда и кича, свежина ове музике која подржава хуморне, еколошке и едукативне вредности о којима говоре стихови и текст, представља новину у нашој музичкој баштини, нови приступ компоновању музике за децу и покушај да она буде интерактивна, што су модерни захтеви данашњице. Деца у публици се позивају више пута да дају активну подршку извођачима на сцени и да суделују у представи надграђујући је. Посебно су ритмичке компоненте партитуре, разрађене и у оркестру, блиске дечјем свету, али и неким модерним поступцима у данашњој поп и рок музици. Радост деце која учествују у пројекту најбоља су гаранција вредности", рекла је др Бранка Радовић.

Дечија оперица налази се на редовном репертоару  Опере и театра „Мадленианум" Београд.