Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Смедереву 16 милиона за пољопривреду

 

У Влади РС потписан уговор којим је за уређење њивских путева и противградну заштиту опредељено  16 милиона динара.

У Влади Републике Србије потписани су уговори укупне вредности 200 милиона динара са 30 општина и градова. Реч је о коришћењу средстава за заштиту и уређење пољопривредног земљишта. Том приликом за Смедерево је опредељено 16 милиона динара.
 " У модернизацију, опремање и набавку противградних ракета за свих 17 противградних станица биће уложено 5,5 милиона динара", рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Такође је изразио наду да се неће поновити штета од невремена и града и да полјопшривредници могу бити спокојни у наредном периоду када је реч о противградном деловању." Захваљујући преосталом средствима која ће бити опредељена за уређење њивских путева овај посао биће урађен у 15 села у шумадијском и моравском правцу. Спроведен је поступак јавне набавке а средства су опредељена мимо градског буџета,  Реч је о средствима која су обезбеђена за хваљујући сарадњи са Министратвом пољопривреде и која ће добити села која су конкурисала својим пројектима", нагласио је Умичевић.

"До краја године уредићемо 22 километра њивских путева", рекао је Мирко Ђуриђ, члан Градског већа. "У нашем атару имамо укупно 577 километара њивских путева и у складу са расположивим средствима радимо насипање", рекао је Ђурић и нагласио да се очекује да ће у наредној години Министарство пољопривреде определити више средстава за ту намену.

Директор Управе за пољопривредно земљиште др Зоран Јеличић, истакао је да је у овој години за унапређење пољопривреде у Србији, издвојено 600 милиона динара што је највише у последњој деценији. Очекује се да ће у наредној години тај износ  бити удвостручен. Лечић је нагласио да Смедерево има веома амбициозан пројекат када је реч о изградњи система за наводњавање а да Министарство настоји да подржи управо такве пројекте. Почетком наредне године биће донета Уредба о заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта, којом ће бити опредељено милијарду и две стотине милиона динара. За средства ће моћи да конкуришу регистрована пољопривредна газдинства, локалне самоуправе и пољопривредне стручне службе.