Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Соколско друштво добило справе из Холандије

 
 
Соколско друштво је доацијом из Холандије добило гимнастичарске справе: два мушка разбоја, струњаче, трамболине са којих се изводе салто скокови, мердевине и рипстоле.

Овим поводом данас је у згради Скупштине града Смедерева организован пријем и уручене захвалнице.

У име града Смедерева, домаћини пријема др Весна Јеремић Драгојевић, члан ГВ за здравство и социјалну заштиту и Ненад Максић, члан ГВ за спорт, захвалили су се на донацији која подстиче спорт у граду, а самим тим и здрав начин живота и правилан развој деце.

Ивана Ђокић Веркховен каже да јој је било  тешко када је видела децу која вежбају у лошим условима, јер је некада она у тој истој сали вежбала гимнастику. Њен отац, Марко Ђокић, некада је био члан Соколско друштва, па јој је дао идеју и навео је на то да се распита за било какву могућност проналаска справа за вежбање у Холандији. Затим су написали писмо донаторима, превели га на холандски језик и упутили на адресе спортских друштава. Први одговор добили су од господина Ада Бредијка који им је јавио да се једна школа руши у Сасенхајму, па ће он представницима локалне самоуправе проследити писмо које је добио од Ђокића и тражити од њих да уступе справе клубу у Смедереву.

- То писмо је њих дирнуло јер у писму стоји да су справе на којима деца раде старе више од педесет година, справе на којима је и мој отац радио. Знате кад мислите на тако нешто је као да сањате, мислите да нема шансе да се тако нешто оствари јер требате да набавите справе, да их негде сместите, да нађете превоз, донатора који ће то да плати. Ми смо мислили да је то сан и на крају се тај сан остварио. Ротари клуб из Сасенхајма и господин Веселинг су покрили трошкове превоза. Ми смо презадовољни и надам се да ћемо и убудуће да сарађујемо.


Драгиша Јовановић из Канцеларије за дијаспору Смедерево захвалио се племенитим људима на донацији и рекао да је ово још један пример како наши људи у дијаспори ни у једном тренутку не заборављају свој родни крај.

- По нашим сазнањима, са подручја града Смедерева и околине дванаест хиљада људи живи у деведесет девет земаља света, највише у Европи, Америци и Канади. Посебно је охрабрујуће да је ова група из дијаспоре, нарочито из северних, нордијских земаља веома активна. Наша Канцеларија и Министарство за дијаспору чине све да спона њих и матице државе буде још племенитија и свеобухватнија, тако да ова дивни чин сматрамо једним у низу корака које ми у сарадњи са вама планирамо да направимо. У плану је оснивање једне летње школе и размена деце са нашег градског подручја са децом из Холандије, Белгије, Швајцарске и многих других земаља.


На крају се присутнима обратила тренер клуба, Наталија Вукашиновић.

- Ја се захваљујем у име Друштва. Нама справе значе прелазак у "Б" категорију, што се гимнастике тиче. Већ имамо конкретне резултате са међуокружног такмичења у Костолцу, прва места су освојиле екипа Гимназије и екипа Основне школе др Јован Цвијић, тако да се надам да ћемо и убудуће ићи само напред.

Затим је члан градског веће за спорт, Ненад Максић, уручио Ивани Ђокић Веркховен, захвалнице у име града Смедерева. Очекује се даљи наставак сарадње.