Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Споразум о културној сарадњи

Споразум о културној сарадњи потписали су данас у Смедереву директор Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен, Горан Ђорђевић и председник Светског фестивала поезије у Калкути, Ашиш Саниел.

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, поздрављајући драге госте из пријатељске Индије, подсетио је да су некада постојали споразуми између Југославије и Индије, а да их сада нема.

„Зато је важно што смо данас формализовали сарадњу са представницима ове велике и пријатељске земље, за почетак у оквиру културне размене“, нагласио је Стојановић.

Споразум подразумева културну сарадњу између два фестивала, али и између два града, рекао је директор Смедеревске песничке јесени, Горан Ђорђевић.

„Велика је част за Фестивал и за Град Смедерево да смо направили договор о сарадњи са једним од највећих и најзначајнијих градова на свету, који има више хиљаду година дугу културу и историјски успон. То је град од 18 милиона становника који је прихватио наш предлог и сада крећемо да приближавамо српску културу Бенгалцима и другим народима у Индији, а они да своју културу приближавају српском народу“, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да сада, ван официјелне политике, али под покровитељством Града Смедерева, „уметничким договарањем постижемо могућност да пласирамо наша дела у том великом свету и да наши људи упознају стваралаштво Индије. То је у почетку књижевност, а касније ће бити и друге уметности.“

Најављено је да ће ова два фестивала, током наредног периода, приредити и штампати антологије савремене поезије аутора из Србије и Индије.

Споразум о сарадњи између два фестивала поезије потписан је у оквиру 43. Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен, који се одржава у Смедереву и трајаће до 19. октобра.