Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Спорт у школама

У циљу унапређења и развоја спорта, пре свега базичног спорта, код деце нижих разреда основне школе у граду Смедереву, локална самоуправа ће у наредних годину дана, реализовати пројекат „Спорт у школама“ у свим смедеревским основним школама.

На иницијативу градоначелнице, др Јасне Аврамовић, у 2013.години су опредељена значајнија средства у корист Савеза за школска спортска такмичења и олимпијско васпитање у Смедереву.

Тим поводом, данас је градско руководство разговарало са професорима физичког васпитања, који се налазе на евиденцији смедеревске филијале Националне службе за запошљавање.

„На почетку године, одвајајући средства за спорт, кренули смо трагом пројекта „Спорт у школама“, који је потекао из Министарства образовања и Министарства омладине и спорта. Преко конкурса добијена су средства за две школе. Тај пројекат желимо да проширимо на све школе и да локална самоуправа определи одређена средства за његово спровођење“, рекла је у разговору са професорима градоначелница Смедерева.

„Намера је да, кроз овај пројекат, који ће трајати годину дана од 1.марта, ангажујемо све професоре физичког васпитања који су на евиденцији Националне службе за запошљавање у Смедереву, а који желе да раде. Обезбедили смо средства за реквизите и за ваше надокнаде, које на месечном нивоу износе око 10.000 динара. То није стални радни однос, реч је о ангажовању уговором о делу“, појаснила је градоначелница.

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, истакао је да на овај начин решавамо два проблема, а то је стручни рад са најмлађима и са друге стране егзистенцијални проблем незапослених професора и изразио наду да ће професори прихватити овакву идеју.

Помоћник градоначелника за омладину и спорт, Саша Момић, нагласио је да је ово покушај локалне самоуправе да сви незапослени професори ангажују на једном добром послу из њихове струке, са идејом да се популаризује спорт и ради и са оном децом која се не баве активно спортом.

Председник Савеза за школска спортска такмичења и олимпијско васпитање у Смедереву, Душан Вукоје, детаљније је говорио о пројекту „Спорт у школи“, који је крајем прошле године покренуо Савез за школски спорт Србије и у који је укључено 25 градова.

„Првобитно је планирано да сваки град има по једну школу и једног професора физичког васпитања који ће водити ваннаставне активности, два пута недељно за ученике једне групе за први и други разред и друге групе за трећи и четврти разред основне школе“, појаснио је Вукоје.

„Захваљујући разумевању градског руководства, добили смо прво још једну школу, па је онда постигнуто сагласје око спровођења пројекта у свим школама и упослимо све професоре физичког васпитања који су на евиденцији незапослених лица. Мислим да је ово јединствен случај у Србији, јер је план био да се у Београду, Новом Саду и Нишу спроводи у две школе, а у осталим градовима у једној школи“, истакао је Вукоје.

Он је рекао да је у пројекат укључено већ 7-8 градова, а сутра би у Смедерево требало да дођу представници Савеза за школски спорт Србије који ће одржати промотивни час у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Смедереву и да донесу реквизите потребне за реализацију пројекта.

Након разговора градоначелнице са директорима основних школа у Смедереву, договориће се термини за спровођење овог пројекта ван редовне наставе, који ће за децу од првог до четвртог разреда бити бесплатан.

Данашњем састанку у Градској управи одазвао се двадесет и један професор физичког васпитања са евиденције Националне службе за запошљавање у Смедереву.

Комисија за израду Правилника о категоризацији спортова  и критеријумима за расподелу и коришћење средстава за финансирање потреба спорта на територији града Смедерева и за спровођење јавног конкурса за избор програма у области спорта који се финансирају из буџета града Смедерева, донела је Одлуку о избору програма у области спорта који се финансирају из буџета града Смедерева.

На првобитно предложено решење о овогодишњем финансирању, на иницијативу градоначелнице Смедерева, др Јасне Аврамовић, прерасподељена су средства у корист Савеза за школска спортска такмичења и олимпијско васпитање за више од 3.500.000 динара.

Таква иницијатива градоначелнице, са којом су се сагласили чланови Градског већа и чланови Комисије, имала је за циљ додатно запошљавање професора физичког васпитања са евиденције Националне службе за запошљавање и интензивније школске спортске активности.

За активности Савеза за школска спортска такмичења и олимпијско васпитање Смедерево   у 2013.години је планирано 4.918.000,00 динара