Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Свечана академија и додела признања у оквиру Светосавских свечаности

Свечана академија, на којој су уручене Светосавске повеље града Смедерева и награде за стваралаштво младих за 2012.годину, одржана је у суботу увече у Центру за културу Смедерево.

Градоначелница др Јасна Аврамовић уручила је Светосавску повељу града Смедерева за 2012.годину, у области хуманитарног рада, Колу српских сестара Смедерево, које ове године обележава 110 година постојања и професору физике у пензији, Светозару Този Николићу, у области просветитељства.

Поред Светосавске повеље, уручена је и традиционална Награда за стваралаштво младих, а овогодишњи добитници су Велимир Младеновић, Марија Матић, Филип Живановић, Владица Јовановић, Дарко Перић И Немања Хранисављевић.

“Свети Сава имао је највеће поверење у свој народ онда када га нико није имао. Свети Сава нас је учио шта да радимо и какви да будемо. Јер како да будемо Срби ако не можемо да будемо људи? Данас награђујемо оне за које знамо да већ јесу и да ће сигурно бити бољи од нас”, рекла је поред осталог градоначелница др Јасна Аврамовић.
 
Светосавску академију у Великој сали Центра за културу отворио је Градски женски хор Кир Стефан Србин изводећи Химну светом Сави, а потом је беседио председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић.

У програму је учествовао и Студио балета Центра за културу, Црквени хор при Храму светог Георгија, као и ученици Основне школе Доситеј Обрадовић из Вранова, школе домаћина овогодишњих Светосавских свечаности.

Свечаној академији у Центру за културу, поред бројних грађана, присуствовали су и председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, начелник Подинавског управног одбора, Момир Радојковић, чланови Градског већа, помоћници градоначелника, одборници и представници Црквене општине Смедерево.

Наредни домаћин Светосавских свечаности у Смедереву биће Рагионални центар за професионални развој запослених у образовању.

ДОБИТНИЦИ СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ ЗА 2012.ГОДИНУ СУ:

УДРУЖЕЊЕ КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА


Међу првима у Србији, у новембру 1903.године, основано је "Коло српских сестара" Смедерево. Ово удружење су чиниле хумане и племените жене из угледних смедеревских породица. "Коло српских сестара" у Смедереву неговало је културно-просветно деловање, буђење националне свести и неговање верских и патриотских осећања, а од почетка се бавило и хуманитарним радом ( помоћ у храни, одећи и лековима за угрожене у Србији).

Koло српских сестара је иначе највише посвећено раду везаном за децу. 1994.године је покренуло акцију "Треће дете" помажући породицама са троје и више деце. Чланице овог Удружења редовно обилазе болесну децу у смедеревској Болници као и децу из Удружења инвалида, Дома у Милошевцу, Дома за ометене у развоју...

Oве племените смедеревке, које без обзира на веру, нацију и политичко опредељење саосећају са људима којима треба помоћ заслужују да добију Светосавску повељу. Удружење ове године слави 110 година.

СВЕТОЗАР ТОЗА НИКОЛИЋ

Основну и средњу школу завршио је у Крагујевцу. Дипломирао је на Природно- математичком факултету у Београду. Радио је као професор физике у смедеревској Гимназији од 1962. до 1986.године, а од 1986 - 1990.године био је помоћник директора те школе.

У Друштву физичара Србије био је члан Председништва; председник Подружнице Друштва физичара у Смедереву; члан Фото-кино савеза Србије, где је носилац Друге категорије за уметничку фотографију. Објавио је доста стручних радова и добитник многобројних награда из области физике.

Професор који  је читав свој радни век провео у смедеревској Гимназији. Многи његови  ученици су завршили угледне универзитете у земљи и иностранству где данас раде као врсни стручњаци. Професор Тоза се увек трудио да наставу осавремени и прилагоди ученицима, иновирао наставу и био један од најомиљенијих предавача у Гимназији.

Својим залагањем, радом и љубављу које је усадио у своје ученике заслужио је да буде добитник Светосавске повеље.

НАГРАДУ ЗА СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ ЗА 2012.ГОДИНУ ДОБИЛИ СУ:


ВЕЛИМИР МЛАДЕНОВИЋ, рођен је 1989.године у Смедереву, где је  завршио основну школу "Доситеј Обрадовић" и Гимназију.

Још као ученик у основној школи био је уредник листа "Доситејевци". Касније као ученик Гимназије објављује текстове у разним медијима у Србији.

Учествовао је на међународном Омладинском кампу "Кроз лупу сећања" у Берлину. У Немачком Савезном парламенту је одржао предавање на француском  језику о своме граду и како инвестирати у Смедерево.

2011.године је ушао у најужи избор за најбољег младог европљанина међу више хиљада кандидата. Лектурише текстове  на француском језику, пише драмске текстове, добитник је многобројних награда и признања.

МАРИЈА МАТИЋ, рођена 25. Априла 1988. године у Смедереву. Студент је шесте, завршне године Медицинског факултета у Београду са просечном оценом 9,86.

Добитница је похвалнице за једног од најбољих 10 студената Медицинског факултета три године за редом. Демонстратор је на предмету хистологија и ембриологија, члан студентске секције за неуронауке. Аутор је бројних научноистраживачких радова. Марија се аматерски бави фотографијом.

Област интересовања из струке: ендокринологија, психијатрија и неонатологија.

ФИЛИП ЖИВАНОВИЋ, студент је треће године Факултета музичке уметности у Београду, полиинструментални одсек (гитара) у класи проф.Срђана Тошића. Просечна оцена за прошлу школску годину је 9,5. Носилац је „Вукове диопломе“ за основну и средњу школу, похвалнице Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра за изузетан успех у средњој школи 2010. године. Освојио је 35 диплома на такмичењима из гитаре у земљи и иностранству. Од тога 28 првих награда, 4 друге награде и 1 трећа награда.

ВЛАДИЦА ЈОВАНОВИЋ, студент мастер академских студија политикологије на Факултету политичких наука, модул политичких теорија, политичка социологија и институције, које је уписала као буџетски студент, након завршених основних студија новинарства и комуникологије са просеком 9,55. Била је један од одабраних 35 студената који су похађали напредне додипломске студије Београдске отворене школе, а након тога одабрана је између више од 300 апликација из региона да учествује у Програму за развој лидерства – Југоисточна Европа и ЕУ. Била је одговорна за организацију Европскох универзитетског дебатног првенства 2012. године. Сертификовани је тренер дебате и друштвеног организовања.

ДАРКО ПЕРИЋ, рођен 30. јула 1993. године у Смедереву. Студент је прве године Филолошког факултета у Београду на студијском програму енглески језик.  Носилац је дипломе „Вук Караџић“, специјалних диплома из српског и енглеског језика, а био је проглашен и за ученика генерације.

Током средњошколског школовања све четири године освојио је бројне награде и признања на такмичењима из српског језика, а учествовао је  и на Смотри радова научног и уметничког стваралаштва из енглеског језика, као и на бројним књижевним конкурсима.

НЕМАЊА  ХРАНИСАВЉЕВИЋ, рођен 1989.године у Смедереву, где је завршио Техничку школу. Основне академске студије на студијском програму рачунарство и аутоматика на Факултету техничких наука у Новом Саду завршио је са просечном оценом 10,00 и добио стручни назив дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства.

Добитник многобројних награда и признања за учешће на републичким и међународним такмичењима из математике, електронике и електротехнике.

Студент је Мастер академских студија Факултета техничких наука у Новом Саду.