Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Свечани дефиле означио почетак 126. Смедеревске јесени

Свечани дефиле карневалских и балетских група из Смедерева, Београда, Крушевца, Лесковца, Пожаревца, Смедеревске Паланке и Вршца улицама Смедерева, у петак је симболично означио почетак 126. Смедеревске јесени која ће трајати до 29. септембра.

 

Посебан печат овогодишњем дефилеу дале су карневалске групе из Ирске, Египта, Индонезије, Алжира, Боливије, Палестине, Јапана, Мексика, Индије, Кеније и Кубе, а поред руководства Града и бројних грађана, овом јединственом доживљају присуствовали су и нови министар саобраћаја у Влади Републике Србије, Александар Антић, заменик шефа посланичке групе Српске наоредне странке у Скупштини Србије, Верољуб Арсић, као и представници дипломатског кора - амбасадорка Мексика, дипломатски представници Јапана, Румуније и других држава.

 

Овогодишњи дефиле у свом садржају је имао три тематски организоване целине. Прва је, као што је уобичајено, историјска, друга је савременог карактера, а трећа, ове године масовнија него ранијих,  карневалског типа, са циљем  оплемењивања, употпуњавања и освежавања свеукупног догађаја.

 

Прва два дела дефилеа (који нису карневалског карактера) завршила су своје учешће код живе воде (на улазу у Градски трг), а трећи део дефилеа који је по својој структури карневалски и који је чинило 30 група са око 300 учесника, наставио је програм на Градском тргу.

 

Дефиле је ове године почео у 18 сати на Веслачком клубу, кретао се дуж Улице Карађорђеве, поред Гимназије, затим Улицом Саве Немањића, па Улицом Вука Караџића до Градског трга.

 

Дуж ове трасе, на четири пункта је постављено озвучење са којег је музика пратила дефиле целим његовим трајањем. У тренутку проласка поред Центра за културу, сваки учесник је био представљен (назив групе, КУД-а, установе, друштва... као и место из којег учесник долази).

 

Након пристизања на Градски трг, где су учесници карневалског дела поворке били  поздрављени од стране присутних, на сцену је, праћен свечаним фанфарама, ступио Деспот Ђурађ Бранковић са породицом, који је поздравио присутне и захвалио се учесницима у дефилеу.

 

Након Ђурђеве беседе, најављени су учесници карневалског дела поворке, који су се потом представили смедеревској публици.