Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Свечано отварањеСтрелишта и Првенства Србије у стрељаштву

 
Субота, 10. март у 11 часова

У спортској Дворани Смедерево биће отворено ново стрелиште, у којем ће бити одржано Првенство Србије у стрељаштву. Дворану Смедерево отворили су јуна 2009. потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.. Стрелиште у Смедереву, као посебан део овог модерног спортског здања и Првенство Србије у стрељаштву, отвориће градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

Смедерево, средњевековна српска престоница, ових дана је престоница спорта. Поред финалног турнира Купа Србије за кошаркашице „Милан Цига Васојевић“, који се одржава спортској Дворани Смедерево, за викенд се у Смедереву одржава и Првенство Србије у стрељаштву у дисциплинама Светске стрељачке федерације, у јуниорским и сениорским категоријама стандардна ваздушна пушка и пиштољ.
Учеснике Првенства Србије, најбоље стрелце наше земље, европске, светске и олимпијске шампионе, уважене госте у име Олимпијског комитета Србије поздравиће Никола Куљача, председник Спортске комисије и бивши ватерполо голман, репрезентативац, вишеструки освајач медаља на Олимпијским играма, Светским и Европским првенствима у периоду од 1997. до 2004. године. Скупу ће се затим обратити и Обрад Стевановић, председник Стрељачког савеза Србије, националног гранског спортског савеза удружених стрељачких спортских организација и један од најбољих смедеревских стрелаца Синиша Машовић, председник Стрељачког савеза Смедерева. За ово такмичење пријављено је укупно 37 екипа и 277 појединаца.
Стрељачка дружина „Смедерево“ на овом такмичењу учествоваће екипно у категоријама стандардни ваздушни пиштољ (јуниорке и сениорке) и стандардна ваздушна пушка (јуниорке). У појединачној конкуренцији, у категорији сениора, дисциплини стандардна ваздушна пушка, као најстарији стрелац на такмичењу и најтрофејнији смедеревски стрелац, репрезентативац СФРЈ и освајач више од 100 медаља на првенствима у СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србији наступиће Новица Петровић. Новица Петровић и дан данас држи неколико државних рекорда, а у своје време је у дисциплини у којој ће наступити на овом такмичењу, пуцао боље резултате од тадашњег светског рекорда. Други смедеревски стрелац у овој конкуренцији је Никола Симић, осми са Европског првенства у Ковилову 2005. године, троструки првак државе, некадашњи државни рекордер. Он је уједно и тренер женске екипе у категорији јуниорки, дисциплини стандардна ваздушна пушка, смедеревских младих нада које су националном програму за кадеткиње 2010. године освојиле све што је могло да се освоји у држави. У екипи су тада биле: Бојана Бечановић, Марија Симић и Јелена Јаковљевић, уместо које на овом првенству пуца Даница Денић. „Смедерево“ ће имати свог представнка и у категорији стандардни ваздушни пиштољ, јер ће за нашу екипу пуцати грчки репрезентативац Анастасиос Коракакис, отац Ане Коракаки, која ће бити у екипи јуниорки, стандардни ваздушни пиштољ, заједно са још две Ане, Алентијев и Лајчак, нашим девојкама из Смедерева.
Организатор Првенства Србије 2012. је Стрељачка дружина „Смедерево“ у сарадњи са Стрељачким савезом Србије и Стрељачким савезом Смедерева. Покровитељ такмичења је Град Смедерево.