Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Свечано затварање фестивала Тврђава театарВечерас, у Малом граду смедеревске тврђаве, са почетком у 21 час, биће свечано затворен први фестивал Тврђава театар.

Најбољима ће бити подељене награде, након чега ће наступити и ансамбл " Ренесанс".

На данашњој, завршној конференцији за новинаре, саопштена су имена победника фестивала.

Ово је званично саопштење жирија поводом избора :

Жири првог фестивала Тврђава театар у саставу: Ђурђија Цветић, глумица, председница жирија, мр Немања Ранковић, глумац и редитељ, члан, и Горан Головко, редитељ, члан, донео је следеће одлуке:

1. Награда за најбољу женску улогу додељује се Марији Меденици, за улогу Тамаре у представи Годо на усијаном лименом крову Бранка Димитријевића, у извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада. Награда се додељује једногласно.

Марија Меденица је својом маштовитошћу и глумачком инвенцијом успела да нетипичан лик Тамаре учини могућим и уверљивим.

2. Награда за најбољу мушку улогу додељује се Милији Вуковићу за улогу Дунда Мароја у представи Дундо Мароје Марина Држића, у извођењу Крушевачког позоришта. Награда се додељује једногласно.

Милија Вуковић је остварио лик Дунда Мароја најфинијим глумачким средствима, којима је у себи помирио и лик затворског чувара и дубровачког госпара, те нам учврстио веру у комедиографију као исказ неуништивости људског духа.

3. Награда за најбољу режију додељује се Андрашу Урбану за режију представе Бура Виљема Шекспира у продукцији Народног позоришта Ниш. Награда се додељује једногласно.

Редитељ је своју визију Шекспирове драме спровео филигранском маштом и чврстом театарском дисциплином, што је изнедрило сценску бајку напрегнуту противречностима људског живљења.
Својом инвентивношћу, која ствара театарску чаролију, отворио је нове путеве у сагледавању смедеревске Тврђаве као сценског простора.

4. Награда за најбољу представу фестивала додељује се Театру Титаник за представу Одисеја. Награда се додељује једногласно.

Разложена митска тема уз употребу јаких симбола и знакова, потпомогнута савременом технологијом која спаја Хомерово и данашње време, учинила је да ова прича о Одисеју постане пријемчивом и активира сва чула савременог гледаоца.