Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Светионик доброчинства

У цркви Св. Георгија дат парастос смедеревским добротворима

       У знак сећања на добротворе Смедерева, који су свој иметак
 завештали за добробит града, пре три године на иницијативу градоначелника Смедерева, настављена је традиција одржавања парастоса добротворима.

Одлуком Општине смедеревске, која је потврђена Указом  Њ.В. краља Александра Карађорђевића, за добротворе су проглашени наши суграђани прота Милутин Н. Банић, Дина Манчић, Љубица Манчић, Стеван Кузмановић – Кршљанин, Петар Спасојевић, Стевана Ђорђевић – Бижо, Јова Рашић, Гаја Чупић и др Милутин Никетић.

До краја Другог светског рата средства су наменски трошена, а председник општине је давао парастос сваког 15. маја.  Доследно се старало о њиховој жељи о управљању фондовима, одржавани су њихови гробови о трошку општине и улице су назване њиховим именима, записано је у књизи „Тестаменти“ коју је 2007. године објавио Историјски архив у Смедереву, да би сећање на смедеревске добротворе било отргнуто од заборава.

Пре три године на иницијативу градоначелника Смедерева Предрага Умичевића, настављена је традиција одржавања парастоса смедеревским добротворима.

„Ако период који је иза нас назовемо кризним нећемо погрешити. Економска криза повлачи и неке друге, обично се људи затварају, окрећу себи самима и гледају да реше неке животне, породичне или компанијске проблеме у зависностиод тога чиме се баве, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић и додао да треба  да се сетимо људи који су превазишли тај моменат личног  и сопствени
 иметак ставили у други план а општи интерес у први.
„ Јако је важно да то препознамо, да се сетимо тих људи.То је светионик односа према  граду где живимно и доживљавамо га као нови приступ који помало заборављамо и неопходно је да га вратимо у обичеје овог града, на почетку макар само кроз сећање док не видимо да ли можемо да побудимо то донаторство код људи  који имају више капитала него што им је потребвно за егзистенцију. Да препознају потребе других људи или помогну функционисање Народне кухиње, Сигурне куће за жене и децу жртве насиља,  хуманитарних организација. Да  помажу школе, вртиће.... То је оно што настојимо да пошаљемо као поруку са једне стране. Са друге стране имамо обавезу према тим људима који су  нам поред иметка који су за живота стицали, оставили у аманет да их се сетимо и поменемо. Та навика се пре три године вратила у град. На тај начин испуњавамо обавезу која је настала пре готово једног века одужујемо се добротворима а истовремено  задужујемо оне који долазе, да се сете свих данашњих добротвора и људи који чине напор да живимо боље и да наша деца имају будућност. И  тако враћамо добротворима који су се у оно време показали као  хумани људи“, истакао је Умичевић.


„Кризно време потисне хуманост у смањи капацитете за давање. На овај начин се сећамо оних који су превазишли те баријере и границе, оних који су давали и помагали. Они су заиста данас светионик доброчинства и прави
показатељ како газити даље и да је пут изласка из кризе, да њен терет поделимо.
Верујем да ће заједница препознати поруку и да се обичај подсећања на добротворе сваког 15. маја неће поново угасити јер је то обавеза према онима који су пре готово сто година,  указом краља проглашени добротворима. Овај град им је ипак то дужан“, истакао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

„Данас је 15. мај, дан добротвора Смедерева. Велики је град који их има и још већи онај који их памти и помиње. Они су то постали Указом блаженопочившег краља Александра Карађорђевића 1928. године.То су људи који су се одрекли своје имовине у корист смедеревске сиротиње, ђака, цркве и осталих којима је помоћ била потребна. После Другог светског рата њихова имена су била потиснута у заборав, али захваљујући градоначелнику Умичевићу и људима који се старају о прошлости, тај лепи обичај је настављен и желимо да траје док траје Смедерево. Наша једина обавеза по њиховим тестаменталним порукама је да им савког 15. маја дајемо помен и да се старамо о њиховим гробним местима која се налазе на Старом смедеревском гробљу, рекао је Томислав Стевановић, директор Историјског архива, позивајуће грађане да памте добротворе Смедерева.