Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Светосавска акдемија Освећење времена

Градоначелник уручио Светосавске повеље и награде за стваралаштво младих


       Светосавска академија одржана је у Центру за културу уз, по оцени многих, најуспешнији програм, који су ове године приредили и извели професори и ученици Гимназије, овогодишњег домаћина Светосавских свечаности. Уз гимназијалце наступили су Градски женски хор „Кир Стефан Србин“ и Црквени хор „Слога“
 „У нашем памћењу остаје Свети Сава као неугашено светило, упркос свему не престајемо са њим да разговарамо, у сталном дослуху, преиспитујући ко смо и шта смо. Увек треба да се подсетимо заслуге Савине за нашу културу и нацију“, рекла је између осталог  овогодишњи беседник мр Татјана Лазаревић Милошевић, професор књижевности. Наглашавајући значај младих нараштаја у које се треба уздати овогодишњи беседник рекла је још „ не знам времена која нису кризна, ваљда су сва таква,али то ће можда бити предност. Можда ће без наших заноса и заблуда, јасније и разборитије сагледати и себе и своје место у свету, и сам свет. И тако, заједнички, са тим нараштајима који тек долазе,треба да тражимо и налазимо одговор на изазове будуће. Онако као што је чинио Свети Сава везујући нераскидивим светлосним низом претке и потомке, да би тражио и налазио одговор. У то име уздајући се у младе нараштаје који уче у нашим школама, честитам вам Светог Саву, Савиндан, славу српске школе и просвете и славу свих нас“.
 
Светосавска повеља за 2011. годину додељена је:
  • Планинарском  клубу „ЧЕЛИК“ из Смедерева, (област развоја спорта и афирмације града)
  • академику др Првославу Марковићу, специјалисти неуропсихијатрије, (област медицине и просветитељства)
  • Драгољубу Браци Мартићу, в.д.директору ЈП Смедеревска тврђава (област развоја позоришне уметности)
  • Љубомиру Љуби Нинковићу, уметнику (област културе, музике, екологије  и афирмације града)
  • Радивоју Ралету Дамјановићу, књижевнику, сатиричару и афористичару (област књижевности)
  • Милошу Дунчевићу, професору географије у ОШ „Јован Јовановић Змај“ (област просветитељства и књижевности)

Награду за стваралаштво младих за 2011. годину добили су :
  • Александра Вишекруна, свршени студент Правног факултета у Београду,
  • Марина Васић, студент  I  године Филолошког факултета у Београду
  • Лазар Бојичић, студент  I  године Филолошког факултета у Београду

Повељеи награде овогодишњим лауреатима уручио је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.
Српски народ има ту срећу да је као визионара како треба да се живи и ради, поготово у тешким временима, а данас јесте кризно време, имао Светог Саву. Верујем да је та траса који је зацртао Свети Сава, пут којим треба ићи. Кад год треба да донесемо важне одлуке треба да се стимо Светог Саве, рекао је између осталог градоначелник Предраг Умичевић, честитајући добитницима Светосавскеповеље, највишег признања који додељује град Смедерево.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

1. Планинарски клуб "Челик"
Основан је као друштво 1961. године од стране младих радника, техничара и инжењера тадашње Железаре. Основни циљ удруживања је путовање по земљи, освајање врхова планина и обилазак осталих туристичких дестинација тадашње домовине.
    Пошто се у планинарству развијала и једна спортска дисциплина - оријентација, чланови "Челика" су је заволели и у њој, после неколико година, постали један од најјачих клубова у Југославији. Три пута су освајали прво место, два пута друго и три пута треће, док су на републичким првенствима били шест пута први, осам пута други и девет пута трећи.
    У међувремену су високогорци - алпинисти "Челика" освајали врхове на Балкану, и то: Олимп у Грчкој, Мусалу у Бугарској, Олтер Гран Парадизо у Италији, Монт Блан у Француској.
    За 25 - годишњицу постојања, "Челик" је од Владе СФРЈ, одликован Орденом рада са сребрним зрацима.
    Високогорски успеси су се наставили освајањем Килиманџара у Африци, Елбруса у Русији и Аконкагве у Јужној Америци.
    "Челик" је трасирао и пешачки пут (трансверзалу) под називом "Смедеревска трансверзала", која се протеже од Тврђаве, преко Удовица, Водња, Друговца ... до града. То је један од доприноса туристичкој понуди града.

2. Проф. др Првослав В. Марковић
Рођен 1939. године у Осипаоници. Након средње школе, коју је завршио у Смедереву, студира упоредо медицину и психологију. Специјализацију из неуропсихијатрије обавио је у Нишу и Београду. Докторску дисертацију под радним називом "Значај циркодијалног ритма за организацију рада" одбранио је 1974. године, чиме је стекао научно звање доктора медицинских наука. За редовног члана "Интернационалне академије компјутерских система", у области биологије, медицине, педагогије, едукације и информатике изабран је 7. децембра 1995. године.
    У свом досадашњем раду проф. др Марковић реализовао је око 80 истраживачких пројеката, од чега 14 научно - истраживачких радова, по обиму и трајању, заслужују посебну пажњу.
    Веома су важна истраживања везана за стресове различите генезе и њихов значај за здравље људи. Налазе из ове групе истраживања уградио је у универзитетски уџбеник "Психофизиологија рада и психофизиолошке измањености", као и у монографију "Основе хронопсихофизиологије".
    Објавио је, као аутор или коаутор, 26 књига и око 150 научних и стручних радова, објављених у стручним часописима и око 50 радова објављених у зборницима са научних и стручних скупова.
    Као познати светски стручњак у неким од бројних области којима се бави, за свој богати вишегодишњи истраживачки рад и друштвену активност добио је велики број награда и признања: Повељу са статуетом деспота Ђурђа Бранковића за најзначајније дугогодишње резултате у области медицинских наука и допринос развоју Општине Смедерево (5. октобар 1998. године), одликован је Орденом заслуга за народ са сребрном звездом за заслуге и постигнуте успехе у раду од значаја за социополитичку изградњу земље и многа друга.

3. Мартић Драгољуб – Браца
Рођен у Смедереву 1956. године. Дипломирао на Правном факултету у Београду. Завршио Интер Бизнис Центар у Београду где је добио сертификат за Интернационал бизнис менаџера, завршио Специјалистички курс за маркетинг, у Тузли, и Специјалистички курс за менаџмент и систем квалитета у Италији.
Дуго година се професионално бавио музиком. Са смедеревском групом ОПС, као гитариста групе, 1979. године осваја прво место на тада престижној Зајечарској гитаријади. Компоновао је музику за позоришне представе многих редитеља.
Активно је учествовао у бројним међународним пројектима као члан њихових организациних комитета. Учествовао је у пројекту Министарства културе и Унеска, „Тврђаве на Дунаву“.
Био је директор позоришног фестивала „Нушићеви дани“ и један је од оснивача мултимедијалног фестивала „Патософфирање“.  Активно учествује у многим организационим одборима културних манифестација и догађаја у Смедереву (Новогодишњи програми, Смедеревске Светосавске свечаности, манифестација „Корзо поново ради“, „Смедеревска Матуријада“, „Културно лето“, „Смедеревска јесен“).
Продуцент је  позоришне представе „Пластичне баште“ и позоришне представе БРАТ, која је 2010 године у Италији освојила међународну позоришну награду за инклузију Ово је најзначајније признање које је нека позоришна представа из Србије икада добила.
Директор је позоришног фестивала „Тврђава театар“, који је за само три године постао нови културни бренд града Смедерева и целе Србије.

4. Љубомир Љуба Нинковић
Рођен је 1950. године у Смедереву, где је завршио основну школу, гимназију и музичку школу. Школовање је наставио на Филолошком факултету у Београду, а истовремено наставља и музичку каријеру. Почиње сарадњу са Николом Караклајићем на Радио Београду, као писац сонгова, а 1972. године оснива групу "С времена на време", која је обележила његову каријеру, али је обележила и седамдесете године као најпознатија акустичарска група на просторима бивше Југославије.
    Као текстописац, композитор, аранжер, продуцент, инструменталиста и певач снимио је десетине сингл плоча и ЛП албума, створио велики број хитова, који су оставили значајан траг на генерације слушалаца.
    Компоновао је за радио и ТВ емисије, радио драме и позоришне представе. Добитник је многобројних значајних награда.
    Активно се бави заштитом природе кроз сарадњу са еколошким активистима и радом на филмовима о екологији. Урадио је музику за филм "Кањон Увца", а за филм "Чудна шума Шалиначки луг" урадио је сценарио, текст и музику. Као велики заљубљеник у Дунав, продуцирао је спот "Химна чистих река" за који је написао музику и аранжман.

5. Радивоје Рале Дамјановић
Рођен 1960. године. Спада у ред афирмисаних српских песника, сатиричара и афористичара. На културној и књижевној сцени Смедерева појављује се осамдесетих година прошлог века.
    Своје радове (поезију, прозу, есеје и књижевне и ликовне критике и карикатуре), објављује у књижевној периодици и скоро свим значајнијим, нашим и страним листовима и часописима, као и на програмима Радија и Телевизије.
    Објавио је књиге: СТИДАК, ТРИПТИХ О ПОВРАТКУ, РУЖА НА ТИТАНИКУ, МЕСЕЦ МЕ ДРЖИ БУДНИМ, ЈАХАЊЕ НА ТИГРУ... За своје књижевно стваралаштво добио је значајне књижевне награде: Радоје Домановић, за најбољу сатиричну књигу, Песничка награда Смедеревски орфеј, награде на интернационалним фестивалима и многе друге.
    Превођен је на енглески, руски, шпански, јапански и македонски језик. Члан је Удружења књижевника Србије, Хаику удружења Србије, Београдског афористичарког круга.
    Био је покретач веома успешне хумане акције "Књига за особу са инвалидитетом" којој су се одазвале бројне издавачке куће и писци из Смедерева и Републике. Захваљујући његовом ангажовању, сакупљено је преко 1.500 књига и формирана интерна библиотека у Удружењу параплегичара Смедерево.
    
6. Професор Милош Дунчевић
Рођен је 1960. године у Смедереву. Дипломирао је на Природно - математичком факултету у Београду, на одсеку за географију.
    Милош је почео да ради у Основној школи "Јован Јовановић Змај" 1985. године и од тада показује свестраност у раду. Образујући и васпитавајући генерације младих, учећи их животу, моралу, пријатељству, раду и понашању, у најлепшем светлу презентује и науку и град Смедерево.
    Свој професионални и свој приватни живот посветио је младима. Добитник је више међународних признања и награда, али највећим успехом сматра то што су многи његови бивши ученици данас угледни професори географије.
    Професор Милош Дунчевић је оснивач Друштва српско - јапанског пријатељства у Смедереву. Један је од оснивача Подружнице Савеза удружења ратника и потомака Србије од 1912 - 1920. године. Активно ради у Црвеном крсту од 1986. године. Сарадник је и учесник "Фестивала позоришта за дјецу" у Котору.
    Аутор је "Дрвенграда", најчитаније књиге за младе у Србији; Издавачке збирке песама "Мале песме". Аутор је неколико туристичких карата и проспеката градова Србије, карте града Смедерева за италијанску едицију "брзих карата" градова Европе.
    Добитник је многобројних награда на међународним фестивалима песника за децу.

НАГРАДА ЗА СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ У 2011. ГОДИНИ

1. Александра Вишекруна, рођена 1988. године у Книну. Са породицом од 1996. године живи у Смедереву, где наставља да похађа ОШ "Димитрије Давидовић".
    Током средњошколског школовања била је међу најбољима на такмичењима у организацији Републичког центра за таленте.
    Гимназију је завршила 2007. године, када уписује Правни факултет Универзитета у Београду. Редовне студије завршава са просечном оценом 10,00. Током студирања учествовала на многобројним међународним семинарима.
    Од 2010. године део је Студентске ревије за привредно право, за коју је написала приказ План новог оквира за решавање кризе финансијског система ЕУ.

2. Марина Васић, рођена 1992. године у Смедереву. Школске 2010/2011. године завршила је IV разред филолошког одељења Гимназије у Смедереву.
    Носилац дипломе "Вук Караџић", специјалних диплома из српског и италијанског језика и историје, а била је проглашена и за ученика генерације
    Током средњошколског школовања, све четири године била је међу најбољима на такмичењима из српског језика и историје, а у четвртом разреду и из италијанског језика, у организацији Министарства просвете и науке.
    Студент је I године Филолошког факултета у Београду на студијском програму Италијанског језика

3. Лазар Бојичић, рођен 1992. године у Смедереву. Школске 2010/2011. године завршио је IV разред филолошког одељења Гимназије у Смедереву.
    Носилац дипломе "Вук Караџић".
    Током средњошколског школовања био је међу најбољима на такмичењима из српског језика у организацији Министарства просвете и науке и на многим књижевним конкурсима.
    Студент је I године Филолошког факултета у Београду, на студијском програму Српска књижевност и језик са компаративном књижевношћу.