Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Светска трка хармоније у Смедереву

 
 
Светска трка хармоније је највећа штафетна трка на свету основана 1987. године. Одржава се сваке друге године, пролази  кроз више од  140 земаља на свих 6 континената, траје више од 7 месеци, а укупна траса има преко 70.000 километара.
Учесници су ове године 1. јануара кренули из Гватемале док је Европски тим кренуо 26. фебруара из Даблина пролази кроз све земље Европе. Трка се завршава 27. септембра у Москви.
Међународни тим је у Србију дошао 5. јула. Овогодишња траса креће се од граничног прелаза Хоргош –Суботица, ка Зрењанину 6. јула,  Београду 7. јул, Јагодини и Смедереву 8. јула.
Учеснике трке су на локацији Веслачки клуб сачекали чланови Атлетског клуба Смедерево који су до зграде градске управе носили бакљу. на пријему, који је организован у част гостију, у име локалне самоуправе присутнима су се обратили председник Атлетског клуба Смедерево  и члан ГВ за здравство и социјалну заштиту, др Весна Јеремић и помоћник градоначелника за локалну самоуправу, Бојан Теофиловић. На поклонима који су им уручени и срдачном пријему, захвалили су се и координатори трке за Европу и србију. За учеснике трке организован је и обилазак Тврђаве са водичем који их је упознао са историјом и културом ове равничарске тврђаве .
Након Смедерева, учесници трке ће 9. јула кренути пут Ниша  и Прешева 10. јула, када Трка прелази на територију Републике Македоније.
Легендарни олимпијац Карл Луис најбоље је представио идеју и циљеве ове трке. ”Носећи бакљу ви ћете премостити културне и социјалне баријере и све границе које одвају један народ од другог. Када сам 2004. носио олимпијску бакљу на Акропољу, снажно сам осећао јединство са свим људима на свету. Сваки учесник Светске трке хармоније показаће да су људске наде и снови трајнији од њихових страхова. Тешкоће на путу постизања светске хармоније нису равне храбрости оних који се тог задатка подухватају…”
Овогодишња трка је и део Унесковог пројекта "2010.година приближавања култура".