Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Тесла фест 2012

Традиционални 26. Mеђународни фестивал иновација, знања и стваралаштва - Тесла фест 2012, под покровитељством Владе Републике Србије, Владе АП Војводине, Града Новог Сада и Завода за интелектуалну својину, биће одржан од 12. до 15. октобра у Новом Саду.


По покровитељством Града Смедерева, свој патентирани проналазак, регистрован у Савезном заводу за интелектуалну својину – Сеизмоаларм, представиће на овој манифестацији аутоматичар из Смедерева, Зоран Константиновић.

„Уређај припада категорији аутоматике, мерења и регулације, а по функцији, области сеизмологије и екологије. Мери тектонске поремећаје, региструје сеизмичке таласе, a сигнализира светлосно и звучно“, појаснио је Константиновић.

Константиновић је навео да ће прототип представити на Тесла фесту. Уколико пронађе пут до купаца, производња овог уређаја је планирана у три модела. Први би требало да буде мобилни-преносиви, други би био фиксни-самоподесив и трећи статични-подесив, са улазом и излазом, применљив нпр. у железничком саобраћају.

Фестивал ће ове године организовати изложбе проналазака, нових производа и технологија, индустријског дизајна, жигова, ознака географског порекла и робних марки, међународну конференцију о иновацијама у организацији са WIPO (светска организација за интелектуалну својину) и Заводом за интелектуалну својину Србије, стваралаштва младих талената, научно - образовних институција, удружења, клубова и других организација техничке културе, Музеја Николе Тесле, kaoиi доделу награда и признања.

Сваке године своје проналаске, иновације, нове производе, технологије и пројекте изложи више од 500 индивидуалних проналазача, младих талената, студената, предузетника, школа, факултета, института и предузећа из земље и иностранства. На Тесла фесту су до сада учествовали проналазачи и излагачи из више од 25 земаља света. Међународни жири најуспешнијим учесницима додељује златне, сребрне и бронзане плакете са ликом Николе Тесле и Гран при Тесла феста.

Тесла фест је лиценциран од Светске организације за интелектуалну својину (WИПО), чија висока признања се додељују за најуспешнију иновацију, жену проналазача и младог проналазача.

Одржава се 26 година и прерастао је у значајан привредни, научни, културни догађај у земљи и региону где се афирмишу иновације, проналазаштво и интелектуална својина као важан фактор економског и технолошког развоја и доприноси успостављању конкретних пословних аранжмана и бржој реализацији проналазака и других проналазачких замисли.