Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Трајно стамбено збрињавање избеглица

Састанак националних координатора Регионалних стамбених пројеката Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Републике Србије са представницима 50 градова/општина у Републици Србији, одржан је у среду у Београду. Град Смедеревo је представљала Весна Јеремић Драгојевић, помоћник градоначелника за здравство и социјалну заштиту.

Након представљања појединачних Регионалних стамбених пројеката учесника састанка, о информисању корисника на локалном нивоу је говорила саветник у Комесаријату за избеглице и миграције, Јелена Марић. Потом је уследио договор о предстојећим активностима и дискусија.

Овим састанком отпочела је информативна кампања о Регионалном програму стамбеног збрињавања. Кампања има за циљ да свим заинтересованим избеглим лицима обезбеди потпуне информације о могућностима добровољног повратка, реинтеграције или локалне интеграције у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској и Србији кроз Регионални програм стамбеног збрињавања.  Овај петогодишњи програм, чија је реализација почела у јануару 2013. године, већим делом је финансиран донацијама Европске уније.

Након ратних сукоба на територији бивше СФРЈ и принудног расељавања око 2 милиона људи у региону, Босна и Херцеговина, Република Црна Гора, Република Хрватска и Република Србија започеле су такозвани Сарајевски–процес регионалне сарадње у циљу решавања отворених питања и окончавања продужене избегличке кризе у региону уз помоћ међународне заједнице, пре свега ЕУ, владе САД, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Један од најважнијих резултата ове регионалне сарадње представља Регионални програм стамбеног збрињавања који има за циљ обезбеђивање трајних стамбених решења за око 74.000 најугроженијих избеглица у четири земље. Програм се надовезује на досадашње заједничке напоре партнерских земаља и међународне заједнице да обезбеди трајна стамбена решења као и гаранције за заштиту права избеглица и  расељених особа из сукоба 1991-1995. година.

Априла 2012. године, на донаторској конференцији одржаној у Сарајеву прикупљен је део потребних средстава за реализацију Регионалног програма стамбеног збрињавања у износу од 264 милиона евра.

Град Смедерево има 6.900 избеглица, а око 700 особа је са избегличким статусом. Овим пројектом предвиђено је збрињавање и оних лица која су изгубила тај статус.

За сада су се, до септембра 2012.године, пријавиле 163 породице са територије града Смедерева за стамбено збрињавање, али Повереништво у Смедереву ће и даље прикупљати податке о потребама избеглица које живе на територији Смедерева.

Србија ће у 2013.години, у оквиру овог пројекта, добити између 20 и 25 милиона евра, а подношење пројеката биће у јуну и октобру ове године.

Регионалним програмом стамбеног збрињавања светска јавност жели да, у наредних пет година трајања пројекта, стави тачку на проблем трајног стамбеног збрињавања избеглица.