Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Трибина о Архуској конвенцији у Смедереву

Удружење ЕкоФорум из Београда уз подршку Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији реализује пројекат "Јачање видљивости Архуске конвенције у Србији".

Једна од планираних активности у оквиру пројекта су и трибине у Панчеву, Обреновцу и Смедереву, посвећене Архуској конвенцији (Конвенција о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и доступности правосуђа у питањима које се односе на животну средину) коју је Србија ратификовала 2009. године.

Циљ трибина је да се заинтересованим грађанима, представницима локалне самоуправе, члановима локалних еколошких удружења, новинарима локалних медија и представницима бизнис сектора кроз занимљиве презентације приближи Архуска конвенција, са освртом на спровођење концепта одрживог развоја, његово остварење и препреке које су присутне у Србији, као и значај спровођења зелене економије.

Трећа трибина у оквиру пројекта, после Панчева и Обреновца, биће одржана у петак 9. новембра у Пленумској сали Градске управе Смедерево, Омладинска 1, са почетком у 12 часова.

Презентације на трибини у Смедереву одржаће Тина Јањатовић, саветница у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, која ће говорити о досадашњим активностима министарства на спровођењу Архуске конвенције у Србији; Миланка Димитријевић, судија Вишег прекршајног суда у Крагујевцу, која ће представити случајеве из судске праксе у вези са Архуском конвенцијом, односно занимљива  искуства и запажања из праксе, када је у питању кршење закона који регулишу област животне средине; Срђан Матовић, председник Управног одбора удружења "Архус центар" Крагујевац, који ће изложити пут настанка Архус центра у Крагујевцу, од идеје до реализације, са описом активности које је центар реализовао до сада; Даринка Радојевић, саветница генералног директора Института “Кирило Савић”, која ће говорити о спровођењу концепта одрживог развоја, његовом остварењу и препрекама које су присутне у Србији, као и значају спровођења зелене економије. Трибина је отворена за све заинтересоване.

Пројекат "Јачање видљивости Архуске конвенције у Србији" финансира Влада Финске, посредством Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији, у оквиру ЕНВСЕЦ иницијативе (Иницијатива за животну средину и сигурност).